Топлинният рекорд в океана е счупен и експертите се опасяват, че температурите могат да се покачат още повече

...
Средиземно море достигна най-високата си температура в историята на 25
Коментари Харесай

 Средиземно море достигна най-високата си температура в историята на 25 юли, казаха испански изследователи. Средиземно море достигна най-високата си температура в историята на 25 юли, съобщиха испански изследователи. - Авторско право ХОСЕ ДЖОРДАН / AFP от Публикувано на 04/08/2023 - 14:47

Температурните рекорди на океана се чупят по целия свят с ужасни последици за здравето на планетата.

Средната температура на повърхността на световните океани достигна най-високото си ниво, достигайки 20,96C тази седмица, според Copernicus Climate Change Service (C3S).

Това счупи рекорда от 20,95C, зададен през 2016 г., и учените казват, че е вероятно рекордът да продължи да бъде счупен, тъй като температурите обикновено са най-високи през март, а не през август.

Той следва модел на морски горещи вълни и рекордни температури на морската повърхност по целия свят.

Средиземно море регистрира най-високата си повърхностна температура миналата седмица от 28,71C. Водите около Флорида Кийс бяха подобни на температурата на хидромасажна вана, достигнаха върхове от малко над 38C и вероятно счупиха световен рекорд.

Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) също съобщи миналия петък, че Северният Атлантик може да е най-горещият, който някога е бил. И става по-горещо много по-рано през годината с предишни рекорди, поставени през септември.

IPCC казва, че честотата им се е удвоила между 1982 г. и 2016 г. От 1980 г. те също са станали по-дълги и по-интензивни.< /p>

Експертите предупреждават, че това може да има опустошителни последици за здравето на планетата.

Промените в климата направиха юли по-горещ за 4 от 5 души на Земята Средиземно море чупи нов топлинен рекорд: Какво означава това за времето в Европа?

Колко горещи са нашите океани?

Северният Атлантик обикновено започва да се затопля през март след зимата и достига своя пик през септември. Но рекордите непрекъснато се чупят от април тази година.

И NOAA казва, че Северният Атлантик ще стане по-горещ само „през месец август“. Много е вероятно рекордът да бъде счупен отново.

Глобалната средна температура на морската повърхност е „много над“ стойностите, наблюдавани преди това по това време на годината, според C3S. Службата за изменение на климата казва, че високите температури на морската повърхност са допринесли за наблюдаваните по света.

Високите температури вероятно се дължат отчасти на . Това се случва, когато топлата вода се издига на повърхността в южната част на Тихия океан и повишава глобалните температури.

Засега сегашният Ел Ниньо е все още слаб, което означава, че температурите на океана вероятно ще се повишат още повече, докато се развива.< /p>

Но тези метеорологични модели също се влошават от изменението на климата.

„Колкото повече изгаряме изкопаеми горива, толкова повече излишна топлина ще бъде отнета от океаните, което означава, че колкото по-дълго ще предприеме, за да ги стабилизира и да ги върне там, където са били“, каза д-р Саманта Бърджис от C3S пред BBC.

„Лято на крайности“: Виновни ли са климатичните промени за горещи вълни и наводнения? Антициклони, морски горещи вълни и климат промяна: Науката зад бруталното лято в Европа

Какъв ефект ще има затоплянето на световните океани?

Океаните играят важна роля в регулирането на климата на Земята. Те поглъщат топлина, управляват метеорологичните модели и действат като поглътител на въглерод.

Но когато се затоплят, те са по-малко ефективни при извършването на тази работа. Цикълът означава, че с покачването на температурите на океаните те стават по-малко ефективни при абсорбирането на CO2, което води до увеличаване на количеството на този парников газ в атмосферата.

Ледът също се топи, докато водите се затоплят, увеличавайки тежестта на морското равнище издигам се. Високите температури на океана също могат да доведат до циклони, бури и екстремни метеорологични условия.

По-горещите океани оказват влияние и върху морския живот, като китовете и някои видове риби се преместват в по-хладни води, което нарушава хранителната верига. Рекордно високите температури също излагат на риск коралите, които сега са изправени пред сериозна заплаха от избелване поради морската гореща вълна.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР