Топлината на бульона, богатите вкусове на пилешко, зеленчуци и фиде

...
Топлината на бульона, богатите вкусове на пилешко, зеленчуци и фиде
Коментари Харесай

Наистина ли пилешката супа помага, когато сме болни

Топлината на бульона, богатите усети на пилешко, зеленчуци и фиде – концепцията, че пилешката чорба е балсам, датира от епохи.

И това е разумно, тъй като аминокиселините са градивните детайли на протеините, а аминокиселината глутамат се съдържа в храните с умами усет като супата. Не всички такива храни обаче са с месо или птици; сиренето, гъбите, мисото и соевият сос също го имат.

Изследванията демонстрират, че този присъщ усет е от решаващо значение за лечебните свойства на пилешката чорба. Пациенти със болести на горните дихателни пътища, вижда лекарите, внезапно стартират да ядат по-малко или въобще да не ядат. Това е по този начин, тъй като острите болести възбуждат6 възпалителна реакция, която може да понижи апетита на човек. А това, че не ни се яде, значи, че е малко евентуално да си набавим нужната сила, което надали е оптимална рецепта за здравето на имунната ни система…

Доказателствата обаче сочат, че усетът умами на пилешката чорба може да помогне за повишение на апетита. Участниците в едно изследване настояват, че са се почувствали по-гладни откакто пробват чорба с прибавен от откривателите умами усет.

Според други изследвания той може също по този начин да усъвършенства самото асимилиране на питателните субстанции. След като мозъкът ни го усети посредством вкусовите рецептори на езика, тялото ни приготвя храносмилателния си тракт за по-лесно асимилиране на предстоящите протеини.

Това може да понижи стомашно-чревните признаци, които доста хора са заболели. Въпреки че множеството хора не свързват инфекциите на горните дихателни пътища със стомашно-чревни признаци, проучвания при деца са откриват, че грипният вирус ускорява коремната болежка, гаденето, повръщането и диарията.

Възпалението е част от естествения отговор на организма към пострадване или заболяване и поражда, когато белите кръвни кафези мигрират към наранената тъкан, с цел да подкрепят оздравяването. Когато този развой настъпи в горните дихателни пътища, той води до общи признаци на простуда и грип, като запушен или течащ нос, кихане, кашлица и гъста слуз.

Обратно, по-ниската интензивност на белите кръвни кафези в носните проходи може да понижи възпалението. И забавно – проучванията демонстрират, че пилешката чорба в действителност може да понижи броя на белите кръвни кафези, които пътуват към възпалените тъкани. Тя прави това, като непосредствено потиска способността на неутрофилите, тип бели кръвни кафези, да се придвижват към възпалената тъкан.

За да разберем в действителност успокояващия и лековит резултат на пилешката чорба, е значимо да разгледаме нейните съставки. Не всички пилешки супи са цялостни с питателни и лечебни свойства. Например в ултрапреработените консервирани разновидности, както с фиде, по този начин и без него, липсват доста от антиоксидантите, които се съдържат в домашно приготвените. A pовечето консервирани пилешки супи са съвсем лишени от зеленчуци.

Основните хранителни субстанции в домашните са точно разликата сред тях и консервираните. Пилешкото месо обезпечава на организма пълностоен източник на протеини за битка с инфекциите. Зеленчуците доставят необятен набор от витамини, минерали и антиоксиданти. Ако е приготвена по американския метод, фидето обезпечава елементарно усвоим източник на въглехидрати, които тялото употребява за сила и възобновяване.

Дори топлината на пилешката чорба може да помогне. Пиенето на течността и вдишването на изпаренията покачват температурата на носните и дихателните пътища, което разхлабва гъстата слуз, която постоянно съпътства респираторните болести. Проучванията демонстрират, че пилешката чорба е по-ефективна за разхлабване на слузта в съпоставяне чиста гореща вода.

Билките и подправките, които от време на време се употребяват в супата, като черен пипер и чесън, също я разхлабват. А бульонът, който съдържа вода и електролити, оказва помощ за рехидратацията.

Така че, с цел да увеличите оптимално изгодите за здравето от пилешката чорба, предлага се тя да е домашно приготвена, с моркови, свеж чесън, билки и подправки. Но в случай че се нуждаете от по-удобен вид, погледнете етикета със съставките и питателните стойности и изберете купешка чорба с разнородни зеленчуци вместо ултрапреработена без хранителни субстанции.

Накратко, най-новите научни данни сочат, че пилешката чорба – въпреки и да не е безспорна панацея за простуда и грип – в действителност оказва помощ за оздравяването.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР