Тонове мъртва риба изплува по река Искър край врачанското село

...
Тонове мъртва риба изплува по река Искър край врачанското село
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба изплува в река Искър

Тонове мъртва риба изплува по река Искър край врачанското село Люти брод. Според хората причина за бедствието е изпускането на водите на езерото на дребна Водноелектрическа централа, която се намира по-нагоре по течението на реката.

Лютиброд, Мездра

Хората от селото разбрали, че са свидители на екологична катасрофа, когато забелязали по какъв начин реката побеляла от пасажите мъртва риба.
Петко, риболовец: Плуваше на всички места, по двайсе кила сомове, ей такива.Валентин Герасимов: В Искъра умряла риба, големо нещо, като погледнах, се уплаших и се обадих на 112.
Живеещите край реката незабавно алармирали до Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, до Басейнова дирекция и екоинспекцията във Враца.
Иван Коцев, с. Люти брод: - Най-интересното беше, че всичките не знаеха какво се случва и за пръв път научаваха за този проблем. От Басейнова дирекция не желаеха да приказват и споделиха, че им е безусловно неразрешено да приказват по този въпрос.
Според локалните рибата не е отровена, а е починала от неналичието на О2 във водата.
Петко, риболовец: - Пущат ВЕЦ-а, езерото му се източва и гребат тинята, от тинята хрилете на рибата се задръстват и по тази причина мре.Цветан Илиев, с. Люти брод: - От ВЕЦ-овете талогът като тръгне, задушава рибата, не може да дишат и умират.
Жителите на село Люти брод упорстват за по-строг надзор върху работата на дребните ВЕЦ-ове по Искър, с цел да се предотвратят в бъдеще сходни екологични бедствия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР