Тони Паркър внася международен блясък в залата на славата на НБА

...
Феновете развяваха германско знаме и скандираха името на Дирк Новицки,
Коментари Харесай

Феновете развяваха германско знаме и скандираха името на Дирк Новицки, когато той мина по червения килим в Symphony Hall в събота вечерта за церемонията по вписването в Залата на славата на баскетбола. В благодарствената си реч бившият големец от Далас каза на родителите си „Данке“.

Феновете на Тони Паркър извикаха, когато той излезе на сцената, за да започне процедурата. „В града има много французи. Съжалявам“, каза пойнтгардът на Сан Антонио Спърс.

Испания също беше добре представена, като Пау Гасол извика националния си отбор – „mi familia“ – преди да се присъедини към това, което може би е най-великата международна класа от новобранци в Спрингфийлд историята на светилището.

„Искам да отбележа специално онези първи европейци, които дойдоха тук, отвъд океана, които рискуваха“, каза Гасол, който се влюби в спорта, когато Олимпиадата през 1992 г. се проведе в родния му град, Барселона. „Бях на 12. Това промени живота ми. Отборът на мечтите ни показа как може да се играе баскетбол.“

Класът на 2023 донесе отчетливо международен привкус на баскетболната зала.

Новицки беше първият роден в Европа играч, спечелил наградата за MVP на НБА през 2007 г. Наградата на Паркър за MVP на финалите на НБА през същата година беше първата за европеец. През 2002 г. Гасол беше първият международен новобранец на годината в НБА.

Шпорите също бяха добре представени, водени от дългогодишния треньор и петкратен шампион на НБА Грег Попович и Паркър, пойнтгардът на четири от тези отбори, спечелили титлата. Беки Хамън, която след кариера в WNBA се присъедини към Спърс като първата жена, работила като помощник-треньор на пълен работен ден в НБА, също беше отличена. Гасол изигра последните си два здрави сезона с Спърс.

„Треньор Поп – всичко започва с него“, каза Паркър.

Французинът Тони Паркър влиза в Залата на славата на НБА: „Това беше невъзможна мечта“

Други включени включват Дуейн Уейд – ключов елемент от три шампионски отбора на НБА в Маями. Той беше посрещнат със скандирания „Да загряваме!“ преди да помоли тълпата да напусне, защото Попович му беше отнел твърде много време.

Уейд помоли близките си да станат, докато им благодари, включително съпругата му, актрисата Габриел Юниън.

„Благодаря ви, че научихте името на всеки рефер в НБА и че им крещяхте, така че не ми се налагаше“, каза той. „Спести много добри пари.“

Той завърши, като покани баща си – Дуейн Уейд старши – на сцената. „Ние сме в Залата на славата, татко“, каза той преди една последна прегръдка.

Бившият треньор на Северна Каролина Стейт Джим Валвано, който изведе Wolfpack до титлата на NCAA през 1983 г. и продължи да бъде телевизионен оператор и защитник на изследванията на рака, беше въведен посмъртно.

Класът завършваше спечелените сребърни медали Олимпийски отбор на САЩ по баскетбол за жени през 1976 г.; бившият треньор на Пърдю Джийн Киди, седемкратен треньор на годината в Голямата десетка; бившият женски треньор на Texas A&M Гари Блеър, който отведе два отбора до Финалната четворка; дългогодишен треньор на Амхърст и двукратен национален шампион в Дивизия III Дейвид Хиксън; и Джийн Бес – който спечели 1300 мача като младши треньор в колежа Three Rivers Community College в Поплар Блъф, Мисури.

Въведените получиха своите пръстени и якета на Залата на славата в петък на пресконференция, която Хамън пропусна, защото асата имаше мач в Лас Вегас тази вечер. В речта си тя се пречупи, когато благодари на Попович.

„Знам, че не се опитвахте да бъдете смели, когато ме наехте“, каза тя. „Ти промени траекторията на моя живот, както и на толкова много други момичета и млади жени.“

Недрафтиран от WNBA, Хамън стана шесткратен играч на звездите, преди да се присъедини към Попович в Сан Антонио. Тя тренира Aces до шампионат на WNBA през миналия сезон.

„Броят пъти, когато чух „не“ или затворих вратата, беше толкова пъти, когато щях да мина през комин или да се разбия през прозорец, за да намеря начин - каза Хамън. „Не бих променил трудните части, защото трудните части бяха необходими, за да се изгради смелост за каквото и да последва.“

Попович хвърли светлина върху баскетболния си талант и имиджа си на мръсен медиен фолио. Той каза на играчите, които го представят, да седнат и да „млъкнат“. „Не говори, просто седи там“, каза Попович, докато взе микрофона.

Обръщайки се към Паркър, той каза: „С Тони просто го помолих да бъде перфектен. Ако го тренирах сега по начина, по който го правех, тогава щях да съм с белезници.”

Паркър се усмихна и кимна с глава.

Тони Паркър влезе в Залата на славата на баскетбола: 10 ключови момента в кариерата си

Като играч в Академията на военновъздушните сили, каза Попович, той често е бил изритан от тренировки, каза той, добавяйки с усмивка: „Знам, че всички вие вече знаете, че съм напълно зрял човек. ”

Когато музиката се опита да го изкара рано, Попович изпрати водещия Ахмад Рашад обратно от сцената. Той благодари на Том Джеймс, който като вицепрезидент по комуникациите на Спърс има за задача да се опита да предпази Попович от проблеми. И тогава треньорът си отиде и го направи отново, разбивайки лигата за изоставянето на град Сиатъл.

„Хайде, човече, Сиатъл“, каза той на бившия гард на SuperSonics Гари Пейтън, който беше в тълпата.

Но Попович се задави, когато благодари на семейството си, като каза, сякаш това би било новина за онези, които го виждат като странично злодее: „Имам семейство. Хората си мислят, че просто се занимавам с баскетбол. Баскетболът не ни обича обратно. Използваме го като сапун. … Не си спомням да пише „Обичам те, Поп“.“

Гасол благодари на покойния Коби Брайънт, негов съотборник в два шампионски отбора на Лос Анджелис Лейкърс в НБА, който загина при катастрофа с хеликоптер през 2020 г. заедно с дъщеря му, Джиджи.

„Нямаше да съм тук без теб, братко“, каза Гасол. „Иска ми се повече от всичко ти и Джиджи да сте тук днес с нас. Липсваш ми и те обичам.”

Подобно на Гасол, Паркър беше спечелен от Летните олимпийски игри през 1992 г., когато американците, натоварени с Залата на славата, победиха френския национал с 50 точки. Но когато дойде време да играя в европейските шампионати, Гасол и Испания често бяха на пътя.

„Понякога ми се иска Пау Гасол да не се е раждал“, иронизира Паркър.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР