Тол такси ще се плащат за магистрали, първокласни пътища, част

...
Тол такси ще се плащат за магистрали, първокласни пътища, част
Коментари Харесай

Аврамова: Обмисляме да се плаща тол такса за Северната скоростна тангента

Тол такси ще се заплащат за автомагистрали, първокласни пътища, част от второкласните и доста дребна част от третокласната пътна мрежа, която е с огромен трафик и е в положително положение. Не сме се отказали и от концепцията да се заплаща такса и за Северната скоростна дъга, където минава директния трафик.
Той натоварва пътищата и ги разрушава. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, която регистрира напредъка по въвеждането на тол системата пред отрасловата комисия в Народното събрание, съобщи БГНЕС.
„ Първият стадий, това е частта електронна винетка. Тя работи. Имаме доходи, които са доста повече, от тези които сме събирали през 2018 година Към днешна дата приходите са малко над 257 826 706 лева Очакваме до края на годината да съберем доходи от винетки не по-малко от 400 млн. лева “, регистрира Аврамова и добави, че другият детайл от електронната системата за пътни такси, която мери изминатото разстояние или така наречен тол.
„ Към 16 август ще имаме техническа подготвеност за въвеждането на този съставен елемент от електронното събиране на пътни такси “, съобщи тя и добави, че тиражираната в медиите дата 1 март 2020 година не е нов период, а краен период, в който отчитането на изминатия път би трябвало да стане факт у нас.
В отговор на журналистически въпрос, министърът изясни, че пътният налог няма по какъв начин да отпадне с стартирането на тол системата, тъй като той се събира от общините и се употребява за ремонта 20 000 км. общинска пътна мрежа.
„ Толкова е и Републиканската пътна мрежа. Нашите предвиждания са от общата цифра в обсега на тол системата да бъдат включени малко над 6 000. Голяма част от нея, както и от общинската пътна мрежа ще бъде безвъзмездна за транспортните средства над 3.5 т. “, уточни районният министър.
На въпрос на БГНЕС по какъв начин ще се реши въпросът с „ Телетол “, Петя Аврамова съобщи, че се казусът с тях е механически.
„ Три са компаниите които имат контракт с Агенция „ Пътна инфраструктура “ – „ Интелигентни трафик системи “, „ Телетол “ и „ Конкорд смарт инфраструктура “. Това са трите компании, които имат контракт за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. На „ Телетол “ договорът беше преустановен единствено в частта винетка “, съобщи тя и добави, че компанията е належащо да показа артикул, който да е съчетаем със системата на електронното таксуване.
Според шефът на Националното ТОЛ ръководство проф. Олег Асенов системата, която те са дали не е създадена според написаните процедури оказани в Общите условия.
„ Не мисля, че има някакъв проблем в самия метод, по който ние оперираме. Може би има недоумение в процедурите или в механизмите, което е въпрос на време да бъде изяснено “, разясни Асенов.
Стана ясно още, че от началото на стартирането на електронните винетки са продадени 4 517 612 електронни винетки като за интервала от 20 април до 8 юли са закупени 1 630 029 винетки.
„ За интервала са осъществени 5658 прехвърляния на ел. винетки и са отказани 997. Конвертираните служебно хартиени винетки от хартиени в електронни 21 275 като към този момент няма проблем с конвертирането и дублирането в заплащането им “, регистрира още Аврамова.
По думите на проф. Асенов в новото звено работят 651 души, от които 567 души със 105 автомобила правят контролна активност на пътя. Той акцентира, че контролът е 24 часов като за задачата екипите работят на 12 часови смени. Асенов призна, че има прозорци от време, в които няма контролни лица на пътя, само че акцентира, че те са малко като време и добави, че с изключение на надзор от техни чиновници подобен се прави със стационарни и преносими камери.
Той даде обещание до година да бъде въведено и така наречен 3D таксуване, което ще разрешава разнообразни типове таксуване и основаване на разнообразни цени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР