Токио/Вашингтон. Съединените щати и Япония ще обединят сили за разработването

...
Токио/Вашингтон. Съединените щати и Япония ще обединят сили за разработването
Коментари Харесай

The Times: САЩ и Япония ще обединят сили за защита срещу хиперзвукови и базирани в Космоса оръжия

Токио/Вашингтон. Съединените щати и Япония ще обединят сили за създаването на отбрана против хиперзвукови ракети и основани в Космоса оръжия, се споделя в взаимно изказване на двете страни, оповестено в петък и представено от английския вестник The Times .

След онлайн среща сред министрите на защитата и на външните работи на двете страни, те са се споразумели да си сътрудничат по-тясно за създаването на военни технологии и са осъдили „ напъните на Китай да подкопае учредения на правила ред “.

Антони Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати, сподели: „ Нашите съдружници би трябвало освен да укрепят инструментите, с които разполагаме, само че и да разработят нови.

Северна Корея тества в сряда оръжие, за което твърди, че е хиперзвукова ракета и за която националната пресагенция заяви, че е поразила непосредствено цел на повече от 400 благи. Хиперзвуковите ракети - тези, които могат да летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука - съставляват по-голяма опасност от техните балистични аналози, защото могат да пътуват по-бързо и на по-ниски височини, което ги прави по-трудни за прихващане.

Но макар обстоятелството, че севернокорейската ракета беше изстреляна към териториалните води на Япония, главната угриженост на Токио и Вашингтон е от все по-напористия Китай.

Лойд Остин, министърът на защитата на Съединени американски щати, сподели за договарянията: „ Срещаме се на фона на нараснало напрежение и провокации пред свободния, постоянен и сигурен Индо-Тихоокеански район, какъвто желаеме и двете страни – провокации, подбудени от нуклеарните упоритости на Северна Корея и от принуждаващото и нападателно държание на Китайската национална република.

Китайското външно министерство съобщи, че „ съжалява “ за изказванията, направени от Съединени американски щати и Япония, и ще подаде публични възражения до двете страни.

Япония също по този начин се съгласи да бъде хазаин на въоръжените сили на Съединени американски щати за още пет години и да усили приноса си към разноските им с към 5 % до 1,8 милиарда $ годишно. В азиатската империя има повече от 50 000 американски военни, ситуирани в десетки бази в цялата страна, като огромна част от тях са основани на островите Окинава, най-близката точка на Япония до Китай.

През последните седмици имаше огнища на ковид в американските бази в Япония, които се разпространиха в близките общности. Йошимаса Хаяши, японският външен министър, помоли своя американски сътрудник по време на срещата да ограничи придвижването на личен състав отвън базите и изиска те да бъдат задължени да носят маски, когато напущат периметъра й.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР