Токио/София. Рано вечерта в събота в 18:09 време в епицентъра

...
Токио/София. Рано вечерта в събота в 18:09 време в епицентъра
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ::В събота бе регистрирано мощно земетресение близо до източните брегове на Япония

Токио/София. Рано вечерта в събота в 18:09 време в епицентъра (11:09 сутринта у нас) наоколо до източните крайбрежия на огромния японски остров Хоншу е маркирано мощно земетресение с магнитуд 7.0 (Европейски сеизмологичен център и Геоложки изследвания на САЩ). Епицентърът на земетресението е на към 50 км в Тихия океан и на близо 90 км от огромния Сендай (приблизително 1 млн и 100 хил.ж.) – административен център на префектура Мияги, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Максималните разтърсвания са по крайбрежието против епицентъра (най-голямо обитаемо място е Ишиномаки – 117200 жители), където несъмнено е имало нерешителност у претърпелите труса. Предполага се оживление на покъщнината и леки до умерени повреди; допустимо е съществуване на ранени. Потенциални са и спирания на съоръжения за доставяне на популацията в крайбрежни региони. Интензивността в Сендай е сред VI и VII степен по 12-степенната скáла. В столицата Токио (на епицентрално разстояние от 355 км) въздействието е от IV степен. Град Офунато, префектура Ивате, където въздействието е с активност от VII степен, е провел 69 центъра за подслоняване на жителите. В префектура Мияги не престават да инспектират жилищни и публични обекти за повреди.

Японската метеорологична организация е обявила предизвестие за вероятно едва цунами по източното крайбрежие на префектура Мияги сред централните елементи на Хоншу и югоизточните територии на остров Хокайдо. Час по-късно паниката е вдигната – в това време вълна по-ниска от 1 метър е засегнала някои брегови региони. Временно в мощно въздействаната област са били затворени транспортни артерии, с цел да бъдат инспектирани за сигурност. Правителството е призовало локалните управи да опишат всяка щета,причинена от земетресението. Не са открити отклонения в режима на нуклеарните централи в източна и североизточна Япония.

След мощното земетресение са регистрирани до момента 4 труса с магнитуд 4.0-4.3 и над 10 други с магнитуд 3.0-3.9 (Японска метеорологична агенция). Дълбочината на огнището е сред 50 и 60 км под океанската повърхнина.

Пет седмици по-рано на 13 февруари т.г. на 90 км в южна посока, отново в акваторията на Океана, стана земетресение с магнитуд 7.1. В същото място е регистриран трус с магнитуд 5.0 в сряда 17 март и с магнитуд 4.6 малко преди 7 часá в неделя 21 март. Тук не може да се избегне споменаване на сеизмичната злополука от 11 март 2011 година. Докато земетресението на 13.02 т.г. имаше епицентър на 85 км югозападно, то новата интензивност бележи епицентри на към 70 км западно от епицентъра през 2011 година Очевидно, регионът на земетръсната интензивност от преди 10 години – част от “Тихоокеанския пръстен ”, още веднъж е в деяние, освен това на по-големи дълбочини.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР