Тодор Попов е от 1999 г. в местната власт -

...
Тодор Попов е от 1999 г. в местната власт -
Коментари Харесай

Интервю | Тодор Попов, кмет на Пазарджик: За мен се говорят легенди, но моите избиратели мислят по правилния начин

Тодор Попов е от 1999 година в локалната власт - първо като общински консултант един мандат, а след това и като ръководител на Общинския съвет. През това време е и юрист. На локалните избори през 2007 година е определен за кмет на община Пазарджик и от този момент в миналите 16 години е преизбиран три пъти.Той е символно лице за локалната власт в България - отсам потеглят акциите на Делян Пеевски, тук бяха едни от най-големите кавги с циганските махали, той мина през цялото ръководство на ГЕРБ на процедура. Също по този начин кметът на Пазарджик наподобява ваксиниран против кавги пред гласоподавателите си (и пред властите) по метода, по който беше Доналд Тръмп. През годините имаше скандал със безценен парцел в пазарджишкото село Паталеница, убийството на дясната му ръка и шеф на кабинета му, поръчки давани на определени компании, най-вече на кръга към доктор Михаил Тиков (собственик на " Софиямед " ). Нищо от това не попречи на Попов да бъде преизбиран.

Тодор Попов е от 1999 година в локалната власт - първо като общински консултант един мандат, а след това и като ръководител на Общинския съвет. През това време е и юрист. На локалните избори през 2007 година е определен за кмет на община Пазарджик и от този момент в миналите 16 години е преизбиран три пъти.

Той е символно лице за локалната власт в България - отсам потеглят акциите на Делян Пеевски, тук бяха едни от най-големите кавги с циганските махали, той мина през цялото ръководство на ГЕРБ на процедура. Също по този начин кметът на Пазарджик наподобява ваксиниран против кавги пред гласоподавателите си (и пред властите) по метода, по който беше Доналд Тръмп. През годините имаше скандал със безценен парцел в пазарджишкото село Паталеница, убийството на дясната му ръка и шеф на кабинета му, поръчки давани на определени компании, най-вече на кръга към доктор Михаил Тиков (собственик на " Софиямед " ). Нищо от това не попречи на Попов да бъде преизбиран.

" Капитал " се пробва да се свърже с него близо година по разнообразни мотиви. Поводът, по който съумява, е много необикновен, даже за този декор. В края на предходната година самодейност за нова градска градина, подета от Попов, стигна до Ватикана. Той даже подари фланелка на волейболния " Хебър " на папата. " Капитал " изиска да разбере повече за бъдещата градина и ненадейно получи покана за среща с кмета.

Неочаквано, тъй като самият Попов преди година по време на предизборна среща с Делян Пеевски, съобщи че " кръгът Капитал " е отговорен за по-бавното развиване на Пазарджик по отношение на градове като Пловдив. Сега, той стартира срещата с думите, че " сте професионална медиа, събирате информация и я анализирате ".
Реклама
Самата среща протече много бурно, а Попов има... меко казано, необикновен изказ. Когато да вземем за пример разказва новаторските планове на Пазарджик, споделя за и за " най-високия монумент на Св. Св. Константин и Елена в света " (покровителите на града), който ще бъде открит в Пазарджик. " Той е всемирски монумент, не църковен, единствено с дарения - 350 хил.лв. събрахме. Самият пиедестал е 12 метра и фигурите са 4,8 м. Това ще го осветим, ще го създадем, ще стане изключителна тупалка. Ще вършим и една акция - всички, които носят имената Константин и Елена да дойдат тук да го открием дружно. Пачанга. Да стане шоу ", изяснява Попов.

Имаше, несъмнено, вид да съкратим и цензурираме изявлението, само че това щеше да махне голяма част от смисъла му, както ще видите. Затова го пускаме в целокупност, с леки корекции и съкращения.
Как пристигна концепцията за Градината на света? Имаме една доста красива даденост, която се назовава парк " Острова ". Този парк е дарен на общината незабавно след Освобождението от един турски бей, който е отпътувал. Това е пространство от над 520 дка, което р. Марица огражда с два ръкава и по тази причина се назовава остров. Той беше доста баталясан преди години. Но ние в едната му част - от към 320-350 дка, направихме един неповторим парк с всевъзможни кътове за отдих, интензивности, зоологическа градина с над 78 животни, има влакчета, с които се карат децата, шадравани и всичко вътре е гратис.
Всички се кефят, тъй като с 20 лева си прекарваш добре. За детето всичко е гратис. Ти сядаш с дамата, без бира и кебапчета тук нищо не става - пиеш две бирички, една двойка кебапчета, пържени картофи и си прекарваш добре.
Реклама
Идват пловдивчани. Това е безсрамие в Пловдив - какво да ви кажа. Дадохме им 5 млн.лв. преди 5 години на ония пари да си създадат зоологическа градина. Аз това съм го направил, като започнахме, със 100 хил.лв. Сега желае Зико (кметът на Пловдив Здравко Димитров - б.р) още 5 млн.лв. да я довърши, както и да е.

В другата част обаче ми беше празно - към 120-130 дка. Там мушихме около празника на града тия люлки, виенски колела и цирк като пристигна, също там. Един ден си крещя " Абе, това не го използваме както би трябвало, има по-голям капацитет " и едно момиче от моя екип ми предложи " Абе, шефе, що да не създадем една градина там? ". Премислих една две вечери и направихме плана, само че със самата работа идват повече и повече хрумвания.

Сега там копаят, заравняват с първите 800 хил.лв. (които са от дотацията за финансови разноски от страната - б.р.). Общо ще е към 2 млн.лв. всичко - шадравани, сцена и така нататък Аз съм им споделил - нашия принцип на работа е нискоразходно и високоефектно. До края на годината, като ги открием, ще ги пусна без пари, само че след това няма по какъв начин - скъпа поддръжка ще е, в случай че желаеме да създадем нещо, което да е top of the top.

Ще създадем нещо алегорично като цена - 5-10 лева Ще съвместим всичко тук - малко сингапурско, дубайско, малко наше си - ще си имаме и градина на България. Аз най-вече се нервирам, че нямаме самочувствие. Винаги си мислим, че някъде другаде ги вършат по-добре нещата от нас. Абе, не, бе, не ги вършат по-добре. На нас ни би трябвало самочувствие - нещо, което аз желая да направя тук. Тези градини ще станат европейска атракция, аз не приказвам празни приказки.
През декември 2022 година кметът Тодор Попов и посланика на България във Ватикана Богдан Паташев на персонална визита с папа Франциск. Източник: Фейсбук, Тодор Попов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР