Точно сега, през настоящото десетилетие, човечеството ще се сблъска с

...
Точно сега, през настоящото десетилетие, човечеството ще се сблъска с
Коментари Харесай

Трите основни заплахи за човечеството през 21 в.

Точно в този момент, през актуалното десетилетие, човечеството ще се сблъска с проблеми, три от които ще съставляват действителна опасност за съществуването му, уверен е футуристът Ювал Ной Харари.

Той показа своите предсказания на форума в Давос.

Израелският историк и професор в Еврейския университет в Йерусалим Харари очерта кои са трите закани:

Ядрена война;
Екологична криза;
Разрушителната мощ на технологиите.

Ако първите две в една или друга степен са ни познати и разбираеми, то евентуалните последици от последната към момента следва да бъдат осъзнати, споделя професорът.

Технологиите, с изключение на очевидните изгоди, носят в себе си и куп опасности. В своите предсказания писателят-футурист се концентрира точно върху тях, откроявайки 5 евентуални казуса.

1. „ Безполезните “ хора
Автоматизацията скоро ще унищожи милиони специалности. На тяхно място, абсолютно, ще дойдат нови специалности, само че към този момент не е ясно дали хората задоволително бързо ще усвоят нужните привички. Да кажем, вие сте на 50 години, изгубили сте работата си поради дроновете.

Сега се появява опция да станете програмист или пък преподавател по йога за инженери – ще може ли един 50-годишен човек, който е бил водач на кола за доставки, да стане инструктор по йога? И не приказваме за една преквалификация. В продължение на живота ни може да се наложи да създадем няколко.

 

2. Неравенство сред страните
Намираме се в разгара на „ надпреварите за въоръжаване “. Това касае и изкуствения разсъдък. В момента Съединени американски щати и Китай са водачи в тази сфера, оставяйки доста други страни надалеч зад себе си.

Ако не разпределим опциите и резултатите, които ни дава изкуственият разсъдък сред всички хора, голямо благосъстояние ще бъде съсредоточено единствено в няколко високотехнологични центрове. Другите ще банкрутират или ще се трансфорат в цифрови колонии.

3. Цифрова тирания
Неравномерният надзор върху данните може да докара до цифрови диктатури. Тази заплаха може да се формулира във тип на уравнение:

B x C x D = AHH

B са биологичните познания, C – компютърните калкулации, D – данните, а АНН – способността да се „ хакват “ хора.

Ако в ръцете ви са всички съставни елементи на лявата част от уравнението, то вие ще сте способни да хаквате тялото, мозъка и съзнанието на всеки човек, даже да го познавате по-добре от самия него.

Ще може да разберете какъв е той, какви са политически му възгледи, недостатъци, най-пазените му страхове и очакванията му. Система, която е способна да ви „ чете “, може да ви манипулира и в последна сметка да взема решения вместо вас.

4. Във властта на логаритмите
Доколкото хората ще дават все по-голяма опция на изкуствения разсъдък да взема решения вместо тях, властта ще мине от хората към логаритмите. Това към този момент се случва.

5. Унищожаване на човечността
Технологиите може да разрушат освен стопанската система, политиката и житейската философия, само че и нашето биологично устройство. В околните десетилетия изкуственият разсъдък и биотехнологиите ще ни дадат невероятни качества, в това число изкуствено основани хора и напълно нови форми на живот.

 

 

profit.bg

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се р
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР