Точно както другите органи на нашето тяло, нашият мозък може

...
Точно както другите органи на нашето тяло, нашият мозък може
Коментари Харесай

13 неочаквани неща, които вредят на мозъка ни

Точно както другите органи на нашето тяло, нашият мозък може да страда от разнообразни фактори, даже тези, които не са прекомерно явни.

Ето кои са ежедневните привички, които могат да причинят забележителна щета на мозъка ви.

1. Липса на връзка

Проучване, извършено в университета в Мичиган, демонстрира, че даже 10 минути връзка дневно усилва умствените качества. Не е належащо да излизате и да говорите с първия човек, който видите - говоренето с другар или родственик по телефона също подтиква мозъка.

2. Прекалено доста захар

Според проучването, огромно количество захар оказва неподходящо влияние върху невротрофичния фактор на мозъка или върху BDNF, който е виновен за производството на неврони. По-специално, BDNF е доста значимо за образуването на дълготрайна памет и учене.

3. Липса на мозъчни извършения

Според учените пикът на мозъчната продуктивност се доближава на 16-25 години, след което постепенно понижава. Въпреки това, обширни проучвания демонстрират, че постоянните мозъчни извършения (четене, решение на пъзели) могат доста да подобрят успеваемостта му даже при хора, които имат първите признаци на сенилна деменция.

4. Пропускането на закуската

Проучванията демонстрират, че децата, които ядат закуска постоянно се показват доста по-добре в учебно заведение, изключително в науката. Пропускането на закуска води до понижаване на равнищата на кръвната захар, което от своя страна оказва отрицателно въздействие върху действието на мозъка.

5. Вредната храна

Твърде доста нездравословна храна в диетата и непрекъснатото преяждане оказват отрицателно въздействие върху връзките сред мозъчните кафези и вследствие на това образованието и образуването на краткосрочна и дълготрайна памет. В допълнение, яденето на прекалено много нездравословна храна може да провокира меланхолия.

6. Сладолед

Всяка студена храна, в това число сладолед, може да провокира ненадейно главоболие. Смята се, че студената храна лимитира кръвоносните съдове. Тялото, пробвайки се да предотврати хипотермия, изпраща топла кръв към мозъка, което на собствен ред уголемява кръвоносните съдове. Това е разликата, съгласно учените, която предизвиква главоболие.

7. Мобилни телефони

Проучване върху плъхове разкрива връзка сред рака на мозъка и потреблението на мобилни телефони. Не би трябвало обаче да изхвърляте смарт телефона си. Вместо това, лекарите ви поучават да употребявате представител или слушалка за говорене и да не поставяте телефона покрай възглавницата, до момента в който спите.

8. Завиването на главата по време на сън

Когато спим, покривайки главата си с одеяло, понижаваме количеството О2, който навлиза в тялото ни, тъй като в този случай би трябвало да дишаме към този момент " рециклиран " въздух, кондензиран с въглероден диоксид. Това основава липса на О2 за нашия мозък.

9. Дехидратация

Както знаете, човешкият мозък е 70-80% вода. Освен това водата е виновна за доставката на нужните субстанции в мозъка. Мозъкът работи най-ефективно, когато не липсва H2O.

10. Алкохол

Според откривателите потреблението на алкохол унищожава връзките сред мозъчните кафези. Въпреки това, има положителни вести: за тези, които стопират да пият алкохол, мозъкът в последна сметка се връща към естественото.

11. Пушене

Както демонстрират проучванията, пушенето води освен до рак, само че и до понижаване на дебелината на мозъчната кора. Такива увреждания могат доста да повлияят на умствените качества, тъй като тази част от мозъка е, апропо, виновна за мисленето.

12. Липса на спортуване

Мозъкът се нуждае от постоянно спортуване. В едно изследване беше открито, че физическите извършения имат удобен резултат върху синтеза на BDNF и затова върху дълготрайната памет.

13. Стриктна диета

Оказва се, че по време на строга диета освен тялото губи тегло. Изследванията демонстрират, че тежкото ограничение на храненето кара мозъка фактически да се храни. Просто се храните вярно.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР