Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник новият

...
Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник новият
Коментари Харесай

Промените в антикорупционния закон минаха на първо четене

Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник новият антикорупционен закон, с който се сътвори и нова комисия за битка с корупцията и спора на ползи. Той обаче към този момент е в ремонт.

Днес (23 февруари) Народното събрание одобри на първо четене смяна в текста на закона, с който на процедура се отсрочват нововъведените правила за спор на ползи за общинските съветници. Решението беше взето с 112 гласа " за ", 48 " срещу " и 5 " въздържали се ".

Припомняме, че с антикорупционния закон, признат дефинитивно през януари, се вкара условие общинските съветници да не могат да бъдат членове на директорски, контролен или надзорен съвет, съвет на шефовете, инспектор, шеф, пълномощник, търговски прокурист, синдик или ликвидатор на търговски сдружения с общинско присъединяване или шеф на общинско дружество.

Освен това на представителите на общинските препоръки по новите правила трябваше да се разделят с присъединяване си във компании или качеството си на еднолични търговци, в случай че сдружението, в което са, има подписани контракти с общината, в която са определени, или с сдружения и предприятия на въпросната община, в случай че имат намерение да изкарат цялостните си мандати. Имаше и период за декларирането на промени в статута им - 23 февруари.

Според признатите през днешния ден текстове се трансформират описаните периоди, като за общинските съветници новите правила за спор на ползи да влизат в действие от 1 декември 2019 година Това значи отсрочване до привършване на сегашните мандати на локалната власт - идващите постоянни избори за кметове и локални парламенти са през есента следващата година.

Още детайлности по тематиката прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР