Тирозин представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, която влиза в състава на

...
Тирозин представлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, която влиза в състава на
Коментари Харесай

Тирозин

Тирозин съставлява неесенциална /заменима/ аминокиселина, която влиза в състава на протеините в човешкия организъм.

Обичайно тялото може да синтезира задоволително тирозин, като преобразува друга аминокиселина – фенилаланин. Тирозинът постоянно участва – в добавките, храната, даже и в някои питиета.

При избрани болести като фенилкетонурия синтезът на тирозин не е вероятен и той минава в групите на есенциалните /незаменими/ киселини и наложително би трябвало да бъде одобряван под формата на добавки или от питателните източници.

Тирозинът поддържа естествените функционалности на щитовидната, хипофизната и надбъбречната жлези, както и образуването на белите и червени кръвни телца.

Той има извънредно значима роля за стимулирането и регулирането на мозъчната активност. Има способността да усъвършенства настроението и да подтиква отделянето на хормоните епинефрин и допамин.

Ползи от тирозин

 Морски блага за източник на Тирозин

Тирозинът влиза в състава на множеството протеини в тялото. Освен това той е изходно вещество, от което човешкият организъм създава катехоламини или невротрансмитери – хормони, които вземат участие в провеждането на нервния подтик в нервната система.

Смята се, че тирозинът понижава равнищата на стрес в тялото. Това се отнася и за напрежението, който тренировките провокират в тялото. Той понижава меланхолия, тревога и умствената отмалялост.

Тирозинът покачва бдителността; оказва помощ за понижаване използването на кафе; форсира възобновяване след тренировка; оказва помощ за повишение интензивността на тренировките; защищава от претрениране.

Тирозинът е значима киселина за поддържането на висок метаболизъм. Когато хората понижава калорийния банкет по време на диета, понижава и производството на тирозин, нужен за синтеза на натуралните стимуланти на метаболизма.

В резултат на това се следи закъснение на метаболизма и изгарянето на мазнините става все по-трудна задача.

Вреди от тирозин

Тирозинът се съдържа в огромно количество храни и до момента не са следени съществени странични резултати от използването му, даже и в огромни количества. Това важи за здравите хора.

 Аминокиселина Тирозин

Само при дребна част от хората, приемащи в допълнение тирозин, са следени странични резултати като бодърствуване и раздразнителност.

Употребата на добавки с тирозин е изцяло противопоказна при хора с меланома, с алергия към него и с вродени метаболитни болести.

Препоръчва се добавките с тирозин да се заобикалят при приложимост на антидепресанти. Допълнителният банкет на тирозин може да докара до рисково покачване на кръвното налягане.

Източници на тирозин

Тирозинът се съдържа в естествено положение във всички белтъчини от скотски или растителен генезис. Особено богати на тази аминокиселина са пуешко месо, тофу, морски блага, кисело мляко, бобови растения като соя и боб, риба звук.

Прием на тирозин

Чрез храната възрастният човек би трябвало да приема от 2.8 до 6.4 г на ден. При спомагателния банкет посредством добавки нормално се приема от 0.5 до 1.5 г дневно.

След поглъщането тирозин се усвоява в от организма в тънките вътрешности с помощта на натриевозависим превоз. След това се транспортира към черния дроб от кръвния поток.

Там тирозинът се включва в редица процеси. Онази част от него, която не се усвоява от черния дроб, се транспортира в редица тъкани посредством кръвоносната система.

Недостиг на тирозин

Дефицитът на аминокиселината тирозин може да стане причина за ниска телесна температура и ниско кръвно налягане, а при по-продължителен дефицит може да провокира хипотиреоидизъм.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР