Тирана. Президентът на западната ни съседка Александър Вучич е на

...
Тирана. Президентът на западната ни съседка Александър Вучич е на
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Тирана. Президентът на западната ни съседка Александър Вучич е на двудневно посещаване в Тирана, където ще взе участие в среща с министър председателите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев в границите на районната самодейност за съдействие „ Отворени Балкани “, напомнят от редакцията на електронното издание на белградския всекидневник Danas .

Последните диалози на водачите на самодейността се организираха на 4 ноември в Белград и тогава беше обявено, че на идната среща може да бъде подписан Меморандум за съгласие по отношение на разрешителните за работа. Това ще разреши този тип документи, издадени в една от трите страни, да бъдат годни и в трите членки на самодейността „ Отворени Балкани “.

Името на районната самодейност, известна по-рано като „ Мини Шенген “, бе променено на „ Отворени Балкани “ в края на юли на среща сред Рама, Заев и Вучич в Скопие, напомнят от редакцията. Тогава беше контрактувано граничният надзор сред Сърбия, Северна Македония и Албания да бъде отстранен на 1 януари 2023 година и бяха подписани три документа за улеснение на вноса, износа и придвижването на артикули, свободен достъп до пазара на труда и съдействие в отбраната при бедствия.

В навечерието на днешната среща Заев, Вучич и Рама написаха отворено писмо, в което приканиха прилежащите страни от района да се причислят към самодейността. „ Крайно време е всички народи и нации в района да се обединят за едно по-добро бъдеще дружно. Инициативата предлага непоклатимост, мир и по-добър стандарт на живот за всички “, се споделя в писмото на тримата водачи.

***

Скопие. Първият дипломатна югозападната ни съседка Буяр Османи ще одобри през днешния ден министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, който ще бъде на еднодневно работно посещаване в Скопие, оповестява електронното издание на македонския вестник „ Независен “ .

Според информация от пресцентъра на Министерство на външните работи в Скопие диалозите ще бъдат фокусирани върху цялостните двустранни и икономическо-търговски връзки, както и настоящите политически събития с акцент върху последните изводи, направени на декемврийския Съвет по общи въпроси на Европейския съюз.

Други детайлности към визитата на Сиярто не се оповестяват все още.

***

Сараево. Министърът на вътрешните работи на Среднобосненския кантон Феликс Видович даде изявление за RTL Danas, в което разяснява решението на хърватския президент Зоран Миланович да анулира пътуването си до Босна и Херцеговина заради съображения за сигурност, означават в редакцията на загребския всекидневник Jutarnji List .

Видович означи, че проектът за сигурност е бил в ход от няколко дни и се е ползвал прецизно от структурите на Министерство на вътрешните работи.„ Ние обаче нямаме информация за повода за анулацията. След като това се случи, явно е имало причина. Разбрах за решението от медиите – тогава, когато и необятната общност научи “, увери районният вътрешен министър.

Той разяснява и неофициалната информация, че пътят от летище Сараево до Травник, административният център на Среднобосненския кантон, е рисков и е засечена опция за нахлуване на Михайлович по този маршрут.

„ Тази част от пътя минава през окръг Централна Босна, има част, която минава през окръг Сараево. Ние нямаме таква информация. Не знам дали е подадена такава и за територията, която попада под окръг Сараево “, сподели той пред RTL, като добави, че би било вярно от хърватска страна да се заяви на федералното Министерство на вътрешните работи, в случай че са разполагали с тревожни данни.

***

Атина. Приемането от Сената на Съединени американски щати на бюджета за защита на страната, в това число изменението на Менендес-Рубио, засилващо съдействието във военната област с Гърция, съживи диалозите за вероятното придобиване от страна на южната ни съседка на пето потомство изтребители F-35, разясняват в редакцията на електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

Гръцките Военновъздушни сили сигурно желаят самолета, който считат за нужен за надграждането на потенциала си. С най-новата стратегия за надграждане на 83 от изтребителите F-16 до конфигурацията Viper, офицерите от военновъздушните сили показват усъвършенстваните благоприятни условия за оперативна съгласуемост с F-35. Освен това, добавяйки F-35 към осъвременените F-16 и самолетите Rafale, добити от Франция, Военновъздушни сили на Гърция ще подобрят фрапантно своите качества и ще станат едни от най-силните в района.

Висши офицери от военновъздушните сили, които са осведомени с опциите на F-35, го разказват като „ последния пилотиран аероплан “, като преценят, че шестото потомство многоцелеви самолети най-вероятно ще бъде безпилотно.

Основният въпрос остава цената. Но защото 720 самолета F-35 към този момент са доставени, множеството от които в европейски страни и даже такива отвън НАТО като Финландия и Швейцария, очакванията на Атина са, че цената на самолета, която в този момент възлиза на към 100 милиона $, ще падне. Мениджърите на Lockheed Martin пресмятат, че Гърция може да придобие F-35A, стандартния вид на изтребителя, за сума под 80 милиона $ за единица.

Гърция към този момент е заела 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 самолета Rafale и 3,05 милиарда евро за три съвременни фрегати с ПЧИ. Упражняването на опцията за още шест Rafale и три или четири корвети ще коства на страната още 2,5-3 милиарда евро.

Освен това, в случай че Гърция реши да закупи F-35, ще минат пет години, преди машините да влязат на въоръжение. Освен това ще се наложи рационализация и на въздушните бази на страната.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР