Тирана. Правителството в Тирана одобри споразумението, постигнато между Съвета на

...
Тирана. Правителството в Тирана одобри споразумението, постигнато между Съвета на
Коментари Харесай

Koha Ditore : Албания опростява митническите процедури за икономически оператори от Сърбия и РСМ

Тирана. Правителството в Тирана утвърди съглашението, реализирано сред Съвета на министрите на Албания, Северна Македония и Сърбия за взаимно признание на оторизирани стопански оператори за сигурност и защита, според съглашението в границите на самодейността за „ Отворени Балкани “, оповестява електронното издание на прищинския всекидневник Koha Ditore .

Решението на държавното управление беше взето в навечерието на визитата на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев на 20-21 декември в Тирана.

Албания, Северна Македония и Сърбия се договориха да отстранен граничния надзор между тях от 1 януари 2023 година, като се възнамерява последователно да се сътвори общ пазар за 12-те милиона поданици на трите страни.

Предишната среща сред водачите на трите страни в границите на самодейността „ Отворени Балкани “ се организира при започване на ноември в Белград. В рамките на идната в Тирана се чака да бъде подписан меморандум за съгласие сред страните по отношение на разрешителните за работа. Така разрешенията, издадени от някоя от тези страни, ще бъдат годни за всички членове на самодейността.

На „ Отворени Балкани “, инициирани от Албания, Сърбия и Северна Македония, се опълчват в Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина като „ продължение на сръбската надмощие в района “, означават от редакцията.

По мотив възраженията против самодейността на премиера на Косово Албин Курти, албанският министър-председател Еди Рама неведнъж е казвал, че „ Отворените Балкани “ може да оказват помощ за решаването на проблемите сред Белград и Прищина. Според него „ проблемите могат да бъдат решени, единствено в случай че всички са дружно “.

Европейският съюз поддържа самодейността единствено като част от Берлинския развой, а не отвън него.

Рама акцентира, че „ Отворените Балкани “ са съвместими с Берлинския развой, самодейност, стартирана от някогашния немски канцлер Ангела Меркел, за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

САЩ на собствен ред оповестиха, че в случай че всичките шест страни от Западните Балкани не бъдат включени в тази самодейност, тя няма да успее.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР