Тирана. Летните месеци на тази година показват рекордно увеличение на

...
Тирана. Летните месеци на тази година показват рекордно увеличение на
Коментари Харесай

Ora News : Албанците са най-многобройната група търсещи убежище в ЕС от страните в региона

Тирана. Летните месеци на тази година демонстрират рекордно нарастване на броя на търсещите леговище от Балканите в страните от Европейския съюз, а албанците са най-многобройната група в съпоставяне със страните от района, оповестява малкия екран Ora News .

Според статистика на Европейската работа за леговище, през август са подадени 1400 молби от албански жители, което е нарастване от 46% спрямо юли и повече от два пъти спрямо данните за месец юни.

„ През август от общия брой молби 1198 са нови, а 234 са повторни претенции, а позитивни решения има единствено по 10 от тях, т.е. единствено 10 души са получили статут на емигрант. През 2020 година пандемията краткотрайно спря разглеждането на молбите заради карантината и рестриктивните мерки за пътешестване, само че не ги попречва изцяло. Според статистиката за първи път от съвсем две години албанците са измежду жителите на 10 страни в света с максимален брой молби за леговище в страните от Европейски Съюз “, изяснява малкия екран.

През интервала януари-август са постъпили 5340 молби за леговище, от които 1358 са повторни. Повече от 1700 каузи остават висящи повече от шест месеца.

В съпоставяне с други страни в района, албанците държат върха по брой заявки за леговище през август. На второ място се подрежда Северна Македония с съвсем четири пъти по-малко молби. Следва Сърбия с 330 молби, Босна и Херцеговина със 157, Косово със 148 и Черна гора с 21 молби за леговище, съгласно данните на Ora News.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР