Тимоти Аш, анализатор към програмата Русия и Евразия на британския

...
Тимоти Аш, анализатор към програмата Русия и Евразия на британския
Коментари Харесай

Подкрепата на САЩ за Украйна носи ползи на почти всяко ниво



Тимоти Аш, анализатор към програмата " Русия и Евразия " на английския институт Chatham House, в разбор за вашингтонския Center for European Policy Analysis (CEPA) Бившият президент Доналд Тръмп и други в Съединени американски щати, в това число някои демократи и републиканци, подлагат на критика американската поддръжка за Украйна във войната й с Русия. Те приканват военната и финансова поддръжка за Киев да бъде понижена и даже прекъсната, омаловажават рисковете, идващи от Москва, и настояват, че парите би трябвало да бъдат изхарчени вкъщи.

И въпреки всичко от многочислени вероятности помощта на Вашингтон и Запада за Украйна е необикновено ефикасна инвестиция, съпоставено с разноските. Администрацията на Байдън получи утвърждението на Конгреса за 40 милиарда $ под формата на поддръжка за Киев за 2022 година и е поискала спомагателни 37.7 милиарда $ за 2022 година Над половината от това отива за защита. Тази поддръжка съставлява едвам 5.6% от общите разноски за защита на Съединени американски щати. А не би трябвало да се не помни, че Русия е главен съперник на Съединени американски щати. В геополитически смисъл тази война дава опция на американците да подкопаят съветския стандартен защитителен потенциал, без да изпращат войски на терен.

Украинските въоръжени сили към този момент са умъртвили или ранили десетки хиляди съветски войници; има съвсем 8000 доказани загуби на бронирани машини, в това число танкове, както и плавателни съдове. Американски разноски от 5.6% от бюджета за защита, с цел да бъде погубен съвсем половината от съветския стандартен боен потенциал, наподобяват като невероятна инвестиция.
Реклама
Представете си какъв брой преференциална би била западната военна помощ, в случай че това донесе положителна смяна на режима в Русия. Същевременно заменянето на разрушените мощности и опитите да не изостава в конкуренцията за въоръжаване, която Москва провокира със Запада, в последна сметка ще доведат до фалиране на съветската стопанска система, изключително когато тя е подложена на нападателни западни наказания. Владимир Путин ще би трябвало да отклони средства от потреблението към защитата, рискувайки обществено и политическо неодобрение в средносрочен проект, което може да се трансформира в скорошна опасност за неговия режим. Представете си какъв брой преференциална би била западната военна помощ, в случай че това донесе положителна смяна на режима в Русия.

Второ, войната унищожи мита, че съветската военна технология е по някакъв метод сравнима с тази на Съединени американски щати и на Запада. Украйна употребява единствено американска технология от второ потомство, само че непрекъснато побеждава всевъзможни военни сили, изпратени от Русия. Войната също по този начин кара сътрудниците в НАТО бързо да усилят разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт и даже над заложените цели.
Трето, страни, които желаят да подсилят личния си боен потенциал - да вземем за пример Турция, Индия, Пакистан, Египет и Саудитска Арабия, по принцип може да изберат по-евтините съветски оферти. Но когато качеството на това съоръжение в този момент е подложено на подозрения поради неприятното си показване на бойното поле, те евентуално ще изискат да се снабдят с по-добри предложения от Съединени американски щати.
Четвърто , помощта за Украйна да победи Русия сигурно изпраща мощен сигнал към Китай, че Съединени американски щати и техните съдружници са мощни и решителни, когато са провокирани по въпроси от основна значимост. Т ова може да повдигне въпроси в съзнанието на Си Цзинпин за неговата дарба да завоюва спор против страни, въоръжени с военна технология от Съединени американски щати и Запада, да вземем за пример Тайван.

Пето, войната в Украйна подтиква и форсира енергийния преход в Европа, а също и диверсификация по отношение на съветската сила. Европейските страни в този момент се пробват да намерят различни енергийни доставки, като да вземем за пример американския полутечен природен газ.
Реклама
В умозаключение на толкоз доста нива продължаващата поддръжка на Съединени американски щати за Украйна носи единствено изгоди. Украйна не е Виетнам или Афганистан за американците, само че е тъкмо това за Русия. Продължаващо затъване на Русия в една война, която не може да завоюва, е голяма стратегическа победа за Съединени американски щати. Защо някой би бил срещу това?
Свързани публикации Войната в Украйна | НАТО ще понижава зависимостта от властнически страни 30 ноември 2022, 15:47 На западния фронт е неспокойно 17 ноември 2022, 10:52 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР