Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит център, коментира по БТВ

...
Тихомир Тошев, изп. директор на Кредит център, коментира по БТВ
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Скоро с нарастване на лихвите по кредитите, ще нарастват и вноските по тях

Тихомир Тошев, изп. шеф на Кредит център, разяснява по БТВ бъдещето на заемите ни:  

" Ако имаме един депозит от 10 000 лева в банковата система, сега ние получаваме за него 0 лева рента. Той не ни носи никаква рентабилност. В момента някои банки предложиха лихви до 2%. Ако получим рента 2%, ще получим да края на годината плюс 200лв. А това е по-добре от 0 лв.. Обаче би трябвало да имаме поради, че инфлацията е много висока и покупателната спосолност на тези 200 лева и на останалите 10 000 ще понижава. Голяма част от хората ще търсят и други разновидности да влагат, само че депозитите ще останат желани поради тежката зима, цените на горивата и ел. силата, доста хора ще стартират да пестят и депозитите ще нарастват. 

С покачването на лихвите по депозитите, ще забележим и покачване на лихвите по заемите, само че единствено за новите клиенти. Банките ще излязат и ще кажат - лихвата ни за ипотечните кредите към този момент няма да 2, а 3%. Лихвите по изтеглените заеми ще стартират да нарастват по-късно - след 6 до 12 месеца, когато общият показател на депозитите ще стартира да нараства. Когато повече банки предложат по-високи лихви по депозитите.

Втората половина на идната година най-вероятно ще стартират. При ипотечните заеми е по-сероизно, тъй като са огромни суми за по-дълъг период. Така вноската за ипотечен заем може да стане от 450 - 500 лв. и повече. Но ипотечните заеми са за хората с по-високи приходи, а потребителските - за хората с по-ниски приходи и те ще би трябвало да заплащат и битови разноски и новото държавно управление ще би трябвало се погрижи точно за тези хора. 

Когато ипотечните заеми тръгнат наагоре, това ще извади още от претендентите за жилища. Моите упования са, че пазарът на недвижими парцели ще се успокои - ще имаме задържане на цените и по-малко покупко-продажби. 

Ще има интерес към закрепени лихви, към този момент такива има единствено до 5 години у нас. Все повече хора избират по-високата, само че да е закрепена. Сега хората желаят да рефинассират на по-ниска рента, с цел да тръгнат от по-ниска база. Целта е да се укроти инфлацията. Това е най-силният инструмент. Всички централни банки подхващат този ход и ще се следи по какъв начин той въздейства. За това някои покачиха лихвите си, чака се и ЕЦБ да увеличи, само че не чакам лихвите да отидат над 4.5. Хората с по-ниски приходи би трябвало да създадат значими стъпки в този момент - да обединят отговорностите си на по-добри условия, може да има лек растеж на необслужваните заеми. "  

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР