Ще се счупи ли тънкия лед между Гърция и Севрна

...
Ще се счупи ли тънкия лед между Гърция и Севрна
Коментари Харесай

Балканските интриги: Силяновска опитва да дразни Гърция, иска да види докъде може да стигне

Ще се счупи ли тънкия лед сред Гърция и Севрна Македония след дипломатическия скандал, който възпламени новоизбраният президент Гордана Силяновска. По време на инагуация си новият президент реши да редуцира името на страната и произнесе единствено “Македония ”, а не цялостното конституционно име.

Според Костадин Филипов, който е сътрудник в Северна Македония, Силяновска се пробва да нервира Гърция, изразявайки персоналната си позиция обществено. " Северна Македония се връща в едни остарели времена, когато страната беше вкарана в изолираност, от която доста мъчно излезе. Реакцията, която последва след проявата на Силяновска, стана световна ", сподели още пред Народоосвободителна въстаническа армия, цитира Трибюн.

Журналистът Ангел Петров добавя, че най-пряко засегнатите от обстановката - гърците, сега са в позиция на изчакване. Според Петров сега това е най-умното решение. “От ВМРО-ДПМНЕ опипват почвата, желаят да видят до каква степен могат да стигнат ”, изясни журналистът.

Според Петров Мицковски също не е в преференциална позиция, тъй като сега му се постанова да играе с другите ползи вътре в партията. Лидерът обаче добре се заиграва и с мълчанието и умее да лавира.

В Скопие са наясно какви последствия може да има от реакцията от страна на Гърция. " От Атина са буквалисти при спазването на Преспанския контракт, изключително към най-важната част – името Северна Македония ", добави още Филипов.

" Това е метод на стратегическа двоякост. Старите ръководещи не поставиха цялостни старания вътрешнополитически да интегрират името Северна Македония ", съобщи Петров.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР