Тезите на първия партиен и държавен ръководител на Китай Си

...
Тезите на първия партиен и държавен ръководител на Китай Си
Коментари Харесай

Китай: мислите на председателя Си стават задължителен предмет в училище


Тезите на първия партиен и държавен началник на Китай Си Дзинпин стават наложителен предмет в учебно заведение. Колко недалновидно – написа по този мотив в коментара си за ФАЦ Петер Щурм.

Майка с дете минават край витрина с тв приемник, предаващ тирада на Си Дзинпин

Сталин, Мао, династията Ким – а в този момент и Си Дзинпин. Комунистическият хоризонт непрестанно поражда нови божества. Ето, че в този момент ще бъдат задължени да хабят скъпоценното си време, с цел да опознаят " истинността " на „ Учението “ на първия партиен и държавен началник Си Дзинпин.
Редакцията предлага
Навярно не е надалеч и денят, когато „ Мислите на ръководителя Си “ наложително ще бъдат запаметявани във всеки смарт телефон като фабрична конфигурация – по този начин, както преди време „ Мислите на “ се рецитираха от джобната алена брошура, наложително и безусловно безпаметно.

Късогледо решение

Какви тъкмо цели преследва Си, като вкарва своето „ Учение “ като наложителен образователен предмет – това за всекиго е ясно. Той просто желае неговата власт да остане във вечността. Но като че ли не помни един от най-железните закони на историята: нищо не е постоянно.

Забележително късогледа настройка за един водач, който желае да трансформира Китай във водеща мощ на 21 век. Добруването на страната и нейната роля в международен мащаб зависят само от това дали хората ще съумеят да се оправят с икономическите и с разнообразни други провокации. За да съумеят обаче, на тях им би трябвало допустимо най-хубавото обучение. А „ Учението “ на един водач, който самичък е рожба на по този начин наречената, не прави никаква работа за задачата. И това ще стане ясно някой ден.

Си Дзинпин няма да доживее този ден. А поколението, което пораства в сянката на Си, тогава ще се пита: Защо, по дяволите, трябваше да зубрим всичко това?

Петер Щурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР