Тези снимки са правени около 1860 година. След тях минава

...
Тези снимки са правени около 1860 година. След тях минава
Коментари Харесай

Графиня Кастилионе – първият фотомодел в света

Тези фотоси са правени към 1860 година. След тях минава един век, преди фотографите да стартират по сходен метод да обличат особено моделите си и да основават мизансцен, с цел да има фотографията собствен смисъл и история. Жената на тези фотоси е графиня Кастилионе – първият фотомодел в света. Нейни са концепциите за всички костюми и пози, фотографът единствено ги запечатал за вечността. Тези фотоси са толкоз необикновени за времето си, че сега са благосъстоятелност на музея Метрополитен като удостоверение за живота на една във всяко отношение невероятна жена.Вирджиния Олдони се ражда на 22 март 1837 година във Флоренция, в фамилията на маркиз Олдони и маркиза Лампореки. На 16 години красивата Вирджиния се омъжва за граф Кастилионе, на който ражда наследник – Джордж. Скоро след сватбата графинята е показана в кралския двор и става държанка на Виктор Емануил ІІ. За нейната хубост се разказвали митове. Дори дамите признавали, че младата графиня е красива като богиня, наричали я „ скулптура от плът “. На 19-годишна възраст тя била изпратена в Париж с политическа задача – да прелъсти император Наполеон ІІІ и да го убеди да спомага за обединяването на Италия. Мисията била сполучлива. На света нямало мъж, който да устои на прелестите на графинята. С дамите тя не разговаряла въобще.

Графиня Кастилионе била колкото красива, толкоз самовлюбена, ексцентрична и престорена – същинска актриса на огромната световна сцена. В средата на 19-ти век тя станала най-големия частен клиент на фотографа Пиер Луи Пиерсон. Нарцистична и смела, тя измисляла цели постановки за фотосите, които Пиер Луи правел - сама била режисьор, стилист и модел.[[gallery]]За нас е мъчно да преценим какъв брой скандални в действителност са тези изображения. През 19-ти век фотографията била скъпа, отнемала време и била доста строго закрепена като пози и стандарти. Повечето водели началото си от класическата живопис. Хората на фотосите били постоянно съществени, гледали в обектива, с цел да се подчертае тяхното достолепие и благонадеждност. Обикновено това били знатни персони. Снимките отстрани се правели на дами, с цел да покажат тяхната замечтаност и романтизъм. Тези пози можели да разчетат всички фенове от онази ера. Всичко останало било скандал. Така можем да разберем какъв брой смела била графинята, която се осмелила за театралничи в придвижване, легнала, в тил и даже – какъв смут! – да снима краката си!

Старостта била кошмарът на тази красива жена. В жилището й на площад Вандом в Париж всички огледала били покрити с плат, тя ходела с компактен воал и излизала от вкъщи си единствено нощем. Навсякъде из дома й имало нейни фотоси, с цел да й припомнят за отминалата й хубост. Общо след гибелта й останали над 400 фотоси.

Графиня Кастилионе изпреварила времето си, тъй като се опитвала на фотосите да покаже най-хубавото от себе си, да подчертае своя сексапил и омагьосване, да излъже времето и да задържи мига. Всъщност, белким не се снимаме по същите аргументи и до през днешния ден?

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР