Тези изрази имат интересна история и разказват малкоизвестни подробности от

...
Тези изрази имат интересна история и разказват малкоизвестни подробности от
Коментари Харесай

Откъде идват „гвоздеят на програмата“ и други интересни изрази

 Тома Неверни

Тези изрази имат забавна история и описват малкоизвестни детайлности от нашето минало:

Коя възраст по предписание се смята за балзакова?

Изразът „ балзакова възраст “ възникал след излизането на романа на Балзак „ Тридесетгодишната жена “. За „ балзакова възраст “ се приема точно тридесетата година.

Откъде идва изразът „ Здрав дух в крепко тяло “?

Изразът „ Здрав дух в крепко тяло “ в началото бил взет от сатирата на римския публицист Ювенал и бил отговор на това какво би трябвало да желаят хората от живота: „ Трябва да се молят на боговете, с цел да имат здрав дух в крепко тяло “. Предполага се, че на основата на тази строфа лежи известната в Древен Рим сентенция: „ В крепко тяло здрав дух е рядко събитие “.

Как шведите назовават шведската маса и шведската стена?

Шведската маса самите шведи назовават закускова или сандвичева. Терминът, обозначаващ в шведския език ведската стена, се превежда като „ рамка с греди “. Нищо не знаят в тази страна и за шведското семейство – мнението, че шведите по-често от другите нации практикуват взаимно общуване на трима и повече души, се явява подвеждане.

Коя имитация Шерлок Холмс не е казвал в никакъв случай?

Репликата „ Елементарно, Уотсън! “, с която сме привикнали да асоциира Шерлок Холмс, нито един път не се среща в истинските книги на Артър Конан Дойл. Нея са измислили в една от театралните постановки по претекстове на книга за Холмс, откъдето репликата се трансферирала във филмите.

Най-вероятно източник на фразата е станал отговорът на детектива «Elementary» в описа „ Гърбушкото – единственият случай на изговаряне на думата от страна на Холмс за цялата книгопис.

Откъде идва „ изписано ти е на челото “?

Още от 24 век в Русия почнала практиката да се клеймосват челата и бузите на нарушителите. Оттук идват крилати изрази като „ изписано ти е на челото “ и „ жигосан с позора “.

Откъде идва „ да си измиеш ръцете “?

Според евангелието Пилат Понтийски, откакто се съгласил по отношение на наказването на Иисус, си измил ръцете пред тълпата според заповедите на Мойсей и споделил: „ Аз не намирам никаква виновност в Него “.

Откъде идва „ Тома Неверни “?

След като апостолите съобщили на Тома за възкръсването на Христос той споделил недоверчиво: „ Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да допускам. “

Откъде идва „ Гвоздеят на програмата “?

На международното ревю през 1889 година в Париж било планувано откритието на наподобяващата на пирон Айфелова кула, което произвело сензация. От там в нашия език се появил изразът „ гвоздеят на програмата “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР