Тези факти за едно от най-известните руски произведения на изкуството

...
Тези факти за едно от най-известните руски произведения на изкуството
Коментари Харесай

7 важни факта за „Черния квадрат“ на Малевич

Тези обстоятелства за едно от най-известните съветски творби на изкуството са също толкоз странни, колкото и самият „ Черен квадрат “.

Оригиналното име на най-известната картина на Казимир Малевич в действителност не е „ Черния квадрат “, а „ Черен супрематистки квадрат “. Но това не е цялата странна информация за този шедьовър…
Не е квадрат и не е черен


Третяковска изложба

Черният квадрат на Малевич в действителност въобще не е квадрат: нито една от страните му не е успоредна на отсрещната или на рамката на картината. Технически, той е просто четириъгълник.

И не е черен. Малевич употребява специфичен разтвор от бои, никоя от които не е черна, по тази причина името на картината не дава отговор на действителността.
Има две дати на основаване


Свободни източници

„ Черният суперматистки квадрат “ е „ изобретен “ от Малевич през 1913 година като част от дизайн за театрална завеса за съветската футуристична/кубо-футуристична опера „ Победа над слънцето “. За художника датата на основаването на картината не е значима. „ Черният квадрат “ е нарисуван за първи път през 1915 година за „ Последната футуристична галерия на картини 0,10 “, провела се в Петроград от 19 декември 1915 година до 17 януари 1916 година. „ Квадратът “ е основан дружно с други супрематистки картини и при основаването му (през юни 1915 година Малевич изписва „ 1913 “ на гърба на платното от 1915 година, като по този метод акцентира, че творбата е основана в началото през 1913 година, а през 1913 година единствено е нарисувана. Авторът до края назовава творбата си „ Основният супрематистки детайл. Квадрат. 1913 “.
Всъщност е част от триптих


Юрий Сомов/Sputnik

Когато „ Черният супрематистки квадрат “ е изложен за първи път през 1915 година, той е показан дружно с още две „ съществени супрематистки форми “ – „ Черен кръг “ и „ Черен кръст “, които са по-малко известни от „ Черния квадрат “.
Нарисувана е върху друга картина


Wikinizan12 (CC BY-SA 4.0)

При флуроскопията на истинската картина, осъществена през 2015 година, е направено значимо изобретение. Преди „ Черен супрематистки квадрат “, върху платното, върху което е нарисуван, е имало две картини. Първата е някаква кубо-футуристична комбинация, а втората, нарисувана върху първата, е супрематистка комбинация. След това Малевич употребява платното, с цел да нарисува „ Черния супрематистки квадрат “.

Освен това, откривателите съумяват да разчетат надпис с молив. „ Надписът е изработен с черен молив върху пресъхнал пласт бяла багра и се състои от три думи, които разчитаме като „ битката на негрите “, евентуално „ през нощта “, споделя изследователката Екатерина Воронина.
Това не е първата тотално черна картина


Руски музей; Третяковска галерия; Ермитаж

Намереният надпис е изработен от самия Малевич, настояват графолозите. В него той евентуално прави отпратка към първата напълно черна картина, която Малевич в никакъв случай не е виждал, само че явно е чувал за нея – „ Бой на негри в тъмна нощ “, нарисувана през 1882 година от Пол Било – не художник, а драматург и либретист. „ Бой на негри в тъмна нощ “ е просто едно напълно черно платно. Картината изчезва през 1882 година и е открита в частна сбирка през 2017-2018 година.

Дори Било, обаче, не е първият, изобразил черното – британският доктор и окултист Робърт Флъд разгласява изображение на „ Тъмнината “ в книгата си от 1617 година за произхода и структурата на космоса; а френският илюстратор Бертал разгласява своята черна Vue de La Hogue (effet de nuit) през 1843 година.
В света има 4 „ Черни квадрата “ и всички са в Русия


Legion Media

Казимир Малевич основава няколко истински репродукции на „ Черния квадрат “. В момента има четири разновидността на картината, които са  с друга шарка, текстура и цвят.

Първият „ Черен квадрат “ е основан през 1915 година и е изложен на „ 0.10 “. Съхранява се в Третяковската изложба. Платното е с размер 79,5 на 79,5 см.

Вторият „ Черен квадрат “ е 106 на 106 см и е основан през 1923 година за биеналето във Венеция. Съхранява се в Руския музей.



Свободни източници

Третият, основан през 1929 година, Малевич прави за персоналната си галерия в Третяковата изложба. Той е тъкмо копие на оригинала (също с размери 79,5 на 79,5 см) и също се пази в Третяковската изложба.

Четвъртият „ Черен квадрат “ е най-мистериозният. Създаден е през 1932 година и е с размери 53,5 на 53,5 см. За него не се знае чак до 1993 година, когато той се появява в Самара – човек, чието име не се разкрива, го носи в банката като гаранция за заем. Картината не е конфискувана и в последна сметка е продадена на олигарха Владимир Потанин, който след това я предава на държавния Ермитаж, където се съхранява сега.
Малевич рисува и „ Червен квадрат “ и „ Бял квадрат “


Руски музей

„ Червеният квадрат “, който се назовава „ Живописен натурализъм на селянка в две измерения “ е основан от Малевич през 1915 година за същата галерия, на която за първи път е показан „ Черният квадрат “.



Музей на актуалното изкуство

„ Белият квадрат “, именуван „ Бяло върху бяло “, е основан през 1918 година в два близки нюанса на бялото. Фонът на картината е в леко по-топъл колорит, с детайл на охра. Квадратът е с леко синкав нюанс. Самият художник написа: „ Трите супрематистки квадрата са израз на избрани визии за света и устройството на света…. Черното е знак на стопанската система, аленото – на революцията, а бялото – чисто деяние “.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР