Тези 25 ст. се обезсмислиха, защото цената на горивата скочиха

...
Тези 25 ст. се обезсмислиха, защото цената на горивата скочиха
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Има начин от „Лукойл“ да се изисква по-ниска цена на горивата

Тези 25 ст. се обезсмислиха, тъй като цената на горивата скочиха с повече от 30 стотинки. Ние би трябвало да търсим понижение на цената на бензина под 3 лева, поради цената на съветския нефт, чиято цена падна. Реално цената в този момент е под 2.80 лева за литър бензин. Това разяснява в студиото на Нова ТВ икономистът Георги Ангелов.

Нормалният марж в една рафинерия е 5-10 % на барел, а у нас маржа е до 100%. Ние имаме един преобладаващ състезател – „ Лукойл Нефтохим Бургас “ (бел.ред.), който е изключен от ембаргото, ние сме му го дали и би трябвало да желаеме да ни върне нещо – бензин на по-ниски цени. Трябва да се каже на рафинерията – в случай че желаете да ви даваме ембаргова стока, чакаме от вас да намалите цените на горивата. Това може да го направи и Комисията за конкуренцията, уточни специалистът.

Темата за газа

Не сме се подсигурили с задоволително газ за зимата. За да се случи това, би трябвало да напълним „ Чирен “ и да си осигурим по 1 танкер полутечен газ всеки месец, счита икономистът.

Хранилището „ Чирен “ има опция да бъде нагнетено до 90% през лятото. Той може да покрива към 1/3 от дневното ползване, азерския газ – също покрива още 1/3, само че останалият газ би трябвало да го осигурим от други източници. А с цел да сме сигурни, че ще получим полутечен газ, би трябвало да имаме сигурни контракти и то месец за месец да получаваме от 1 танкер газ, да вземем за пример от Съединени американски щати, уточни Георги Ангелов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР