Тезата на правосъдния министър Данаил Кирилов, че Европа налагала да

...
Тезата на правосъдния министър Данаил Кирилов, че Европа налагала да
Коментари Харесай

Съветът на Европа разобличи Данаил Кирилов за тримата големи

Тезата на правосъдния министър Данаил Кирилов, че Европа налагала да бъдат изменени разпоредбите за инспекция и премахване на " тримата огромни " в съда и прокуратурата, бе опровергана. Комитетът на министрите, отговарящ за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), " не е поставял условие за смяна на процедурата за освобождение от служба (или за разследване) на ръководителите на висшите съдилища на България ". Това написа в публично известие на Съвета на Европа във връзка провеждащата се в София кръгла маса, проведена със съдействието на Министерството на правораздаването. Темата на събитието е неефективното осъществяване на присъдите на Съда в Страсбург против България по каузи, засягащи тъкмо фактическата безконтролност на основния прокурор.

Позицията на Съвета идва в миг, в който Кирилов би трябвало да отбрани предлаганите промени в пълномощията на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). " Нека да не демонстрираме субективизъм, режимът би трябвало да е кардинален, би трябвало да е наедно и считам, че няма по какъв начин да предвидим уредба единствено и само за единия, тъй като това се харесва или се упорства от избран кръг лица ", опита да се оправдае Кирилов. Той настоя, че имало идентичен " юридически риск " за водене на следствие както против основния прокурор, по този начин и против шефовете на висшите съдилища. За нас е значимо да потвърдим пред сътрудниците си висок стандарт и съвестност на вътрешния режим за подготвеност да се извършват тези решения, заинати се министърът. Кирилов сподели, че не желае да влиза в спор кой желае въвеждане на механизъм в закона, който да разрешава следствие против " тримата огромни ".

" Нека да съобразим и конституцията, в която в частта правосъдна власт статутът на тримата огромни постоянно е бил равно открит. Имаме най-малко пет правила, които разясняват статута на основния прокурор, председатля на Върховен административен съд и Върховен касационен съд ", съобщи гербаджията. " Въпрос на спор е - дано този спор бъде оптимално спокоен, необятен и обстоен, да вземат присъединяване всички заинтригувани, да изразят мнение и българският парламент ще би трябвало да вземе дефинитивно решение във връзка с тримата дружно или на основния прокурор ", сети се Кирилов след многочислените рецензии по предложенията му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР