Тезата, че разполагаме с несметни количества неизползвана мозъчна сила, защото

...
Тезата, че разполагаме с несметни количества неизползвана мозъчна сила, защото
Коментари Харесай

Колко процента от човешкия мозък използваме?

Тезата, че разполагаме с несметни количества неизползвана мозъчна мощ, тъй като използваме единствено 10 % от мозъка си звучи много примамливо. Но това не значи, че има някаква истина в това, твърди Мади Чапман, създател на iflscience.com.
Спомняте ли си един филм от 2014 година, който накара всички ни да обсъждаме потенциала на мозъка? „ Люси “ се основаваше на публикуваното поверие, че използваме единствено 10 % от мозъка си. Днес към този момент знаем, че това е мит и въпреки всичко продължаваме да търсим отговори на този въпрос.

Как работи мозъкът

Мозъкът се състои от три съществени области: огромен мозък, дребен мозък и мозъчен дънер. Различните области действат без значение и дружно, с цел да координират дилемите – тъй че процентите, сочещи приложимост на мозъка, в действителност варират според от това, което вършим. Да, правилно е, че не всеки бранш във всеки миг работш с цялостния си потенциал, само че това не значи, че някои елементи остават неизползвани.
„ Ние използваме на практика всяка част от мозъка “, съобщи неврологът Бари Гордън от Медицинския факултет „ Джон Хопкинс “ в Балтимор пред Scientific American още през 2008 година „ По-голямата част от него е дейна съвсем от самото начало “ - изясни той. Дори когато си почиваме или спим.
„ Доказателствата биха посочили, че за един ден употребявате 100 % от мозъка “, е мнението на Джон Хенли, невролог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота. 
Това не значи безусловно, че премахването на част от мозъка или дълготрайно увреждане оставя хората неспособни да извършват ежедневни задания, споделя Хенли, „ Мозъкът има метод да компенсира пробойните и да се увери, че това, което е останало и работи, поема каквото има да се свърши. “ Именно тази гъвкавост изяснява по какъв начин някои хора, на които им липсват елементи от мозъка, удивително добре се оправят с обработката на информация.  

Как да разберем, че изказванието за 10% е илюзия

Използван е прийом, наименуван функционален магнитен резонанс (fMRI), с цел да опровергае този мит. Той мери кръвния поток и окисляването в мозъка, с цел да открие интензивност в другите браншове. Резултатите от проучванията сочат, че даже когато изпълнявате елементарни задания, е дейна доста повече от една десета от мозъка.
„ Но може би 10-те % се отнасят до броя на мозъчните кафези? “, написа Клаудия Хамънд през 2012 година за BBC Future. „ И това не е правилно. Когато нервните кафези са в запаса, те или дегенерират и умират, или вършат колонии в други близки браншове в близост. Ние просто не разрешаваме на нашите мозъчни кафези да се мотаят безучастно. “
Според невролога Ейми Райхелт, това изказване за 10-те % е напряко неуместно, излиза наяве от обява от 2014 година в The Conversation. Нашите мозъци съставляват единствено 2 % от телесната ни маса и все пак употребяват 20 % от нашата сила – за какво бихме пилели толкоз огромно количество от телесните си запаси, с цел да зареждаме единствено дребен % от тях?
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР