Тестово съобщение от системата за ранно предупреждение при бедствия беше

...
Тестово съобщение от системата за ранно предупреждение при бедствия беше
Коментари Харесай

МВР определи като човешка грешка изпращането на тестово съобщение за бедствие до хиляди хора

Тестово известие от системата за ранно предизвестие при бедствия беше изпратено до хиляди клиенти на мобилния оператор „ Виваком “ във вторник вечерта.

За това заяви Министерството на вътрешните работи (МВР), което отдаде случилото се на „ човешка неточност “. Изпращането на известието не предизвестява за съответно събитие и не е координирано с Министерство на вътрешните работи.

Новината идва два месеца откакто значителни превалявания провокираха наводнения по Южното Черноморие , които. Тогава никой не беше прочут посредством есемес за приближаващото злополучие, тъй като България не разполага с сходна система макар европейските условия.

Разпратеното в този момент известие е от системата БГ-Алерт (BG-Alert), която се създава за предизвестие на популацията при изключителни обстановки и бедствия.

Есемесът е със заглавие „ Извънреден сигнал за паника “ (Emergency Alert) и със наличие „ тест тест “ на латиница. Има линк към уеб страницата на БГ-Алерт за повече информация.

Директорът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност “ към Министерство на вътрешните работи Александър Джартов сподели във вторник пред, че повода за станалото е „ човешка неточност “ и няма заплаха от изключителни събития.

По думите му публични проби на системата БГ-Алерт са планувани след 7 ноември, само че по време на подготовката за тях „ се организират и вътрешни проби сред изпълнителя на компанията и операторите “.

Затова по простъпка известието е било изпратено в действителната, вместо в тестовата среда, добави Джартов.

От „ Виваком “ споделиха в публично известие във вторник, че не са били известени за есемеса, изпратен от „ систематичен интегратор “ до клиентите на оператора.

„ Ще продължим да работим с институциите за внедряване на нужната система по известяван “, споделиха още от „ Виваком “ и се извиниха за породеното стеснение.

В сряда сутринта с публична позиция излезе и сдружението „ Сискод “ , което се занимава с построяването на БГ-Алерт. Оттам също дефинираха изпращането на известието като „ човешка неточност “.

В уеб страницата на системата към този момент са оповестени идни публични проби на БГ-Алерт. Тяхната цел е да се ревизира действието на системата и хората да придобият визия за известията, които тя ще изпраща.

Такива проби ще се проведат на 14 ноември в областите Видин, Враца, Монтата, Ловеч и Плевен сред 12 и 12:30 часа. На 29 ноември следва и народен тест в цялата страна.

За потребността от система с есемеси за ранно предизвестие при бедствия се заприказва още веднъж през септември по отношение на наводненията по Южното Черноморие.

Тогава бяха пуснати единствено предупредителните сирени - единствената сходна система, с която България разполага за уведомяване при наводнения, пожари, трусове и въздушна паника. Сирените покриват едвам половината от популацията на страната.

След наводненията по Южното Черноморие Свободна Европа, че БГ-Алерт е била подготвена още през юни тази година, само че се чака тестванията ѝ да стартират през ноември макар поръчките на Министерство на вътрешните работи за по-ранно внедряване.

През 2018 година е призната инструкция на Европейския съюз (ЕС), която задължава всички страни членки да изградят система за ранно предизвестие при положение на злополучие. Срокът, до който страните трябваше да са построили функциониращи системи, беше 21 юни 2022 година

Сега поръчката на Джартов и Министерство на вътрешните работи е БГ-Алерт да стартира да действа до края на 2023 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР