Теснолистната върбовка е полезна билка, срещаща се в гори, по

...
Теснолистната върбовка е полезна билка, срещаща се в гори, по
Коментари Харесай

Теснолистна върбовка

Теснолистната върбовка е потребна билка, срещаща се в гори, по пасища или по изгорели тревни площи. Притежава способността да пораства тук-там, където е имало пожари. От британски, името й се превежда „ огнена трева “. У нас се среща по високите елементи на планините Витоша и Рила. Освен по българските ширини, може да я откриете и в цяла Европа, Северна Америка и Африка. Теснолистната върбовка има красиви, дълги тъмнорозови цветове, в които се крие чудодейната й мощ.

Височината на стеблото й варира от 50 до 150 см, а тази на листата - от 4 до 15 см. Формата им е тясна и заострена, което не бихме могли да кажем за красивите цветове. Те са много по-широки, а що се отнася до формата им, надали ще откриете два идентични цвята. Всеки има собствен присъщ образ.

Теснолистната върбовка се събира веднъж в годината и брането й нормално се реализира през месец юни. Църфти до септември. От към 3-4 кг пресен цвят се получава 1 кг сушен. Важен е и процесът на ферментация. Събраният цвят се разпределя отмерено върху вестник или друга повърхнина и се оставя от 6 до 12 часа.

Когато това време отмине, растението се стрива, до момента в който потъмнее и се навлажни от личните си сокове. Стритият цвят се прибира в целофан или съд за 24 часа. Щом усетите прелестен плодов мирис, може да преминете към сушенето. Може да се суши както в сушилня, по този начин и като се остави да престои на сянка. Трябва да се съхранява на хладно и изсъхнало място, и би могла да издръжи до 2 години, в случай че се съхранява в дишащ съд, кутия или различен тип опаковка. Престояването й спомага за обогатяване на вкусовите и ароматните й свойства.

Нейните лечебни свойства са необятно познати в медицината. Билката има позитивно деяние при разнообразни алергии, болки, стомашен дискомфорт, бодърствуване, главоболие, дихателни проблеми, за детоксикация на организма, при затруднено кърмене на родилки, за по-лесно събаряне на непотребни килограми, за проблеми с простатата при мъжете. Действа успокояващо върху нервната система и естествено антистрес средство, изцяло безвредно за здравето.

Лечебната билка е известна и под името Иван-чай, това е названието й в Русия. Името е обещано от съветската околност Копорие, ситуирана покрай Санкт-Петербург. Там в миналото живят един юноша, на име Иван, който обичал да се разхожда измежду природата, по поляни и гори. Правил го доста постоянно и щом хората го видели, си казвали, че Иван отново отива да търси чай. И по този начин, те кръстили на него едно красиво, лечебно растение.

 сушена теснолистна върбовка

Избрали тъкмо тази билка, тъй като нейният цвят бил като този на ризата на момчето. Това е историята на върбовката, обвързвана с корените й в Русия. Именно там, обаче, преди готини растението се е разменяло за злато, толкоз високо ценени са били неговите свойства. Смята се, че това е най-здравословният чай в света, тъй като има функционалността за защищава от болести и възпаление, в случай че околната среда е мощно нечиста. Популярен измежду хората става още през 13 век, когато мъжете са го пили за мощ и устойчивост, а дамите за усмиряване, изключително когато навлизали в преклонна възраст. С растението се третирали рани, изгаряния, обриви и други кожни проблеми.

Благодарение на наличието си на манган, мед и желязо, теснолистната върбовка укрепва имунитета и защитните реакции на организма. Стомашните проблеми се облекчават поради наличието на витамин С и клей. Част от останалите потребни детайли в състава й са: никел, молибден, калций, калий, натрий и така нататък Ако чаят се употребява постоянно като вода за уста, би могъл да защищити зъбите от кариеси, венците от кървене и други дентални проблеми.

Билката може да се употребява под формата на чай, като фалшификация към салати и супи, щом се изсуши, като етерично масло, удобно за косата и кожата. Корените й са сладки и стават за директна консумация в недопечен, занемарен тип.

Теснолистната върбовка има редица удобни за организма и тялото свойства: антиоксидантни, противовъзпалителни, антиязвени, такива, укрепващи имунната система и забавящи процеса на стареене. Тя спомага за вярното действие на пикочопровода, заради което има позитивно влияние при проблеми с простатата. Що се отнася до това положение, хубаво е да се приема по 2 пъти дневно.

Пригответе си запарка, като залеете 1 ч.л. теснолистна върбовка с 250 мл гореща вода. Оставете за 30 минути и консумирайте всекидневно по 2 ч.л. - заран, за мощ, сила и тонус, и вечер - за разпределяне, унищожаване на напрежението и напрежение, за първокласен и пълностоен сън. Може да запарите чаят до 3 пъти и той няма да изгуби лечебните си свойства. Освен решение на проблем с пикочните пътища, това е и страховит метод за профилактика и попречване на подобен.

Положителни свойства на този тип върбовка са потвърдени във времето, само че това не изключва комбинирането и с други потребни растения и билки. Може да я съчетаете със зелен чай, джинджифил или растения като лесна, усойче и т.н.

Ако сте фенове на чая, то по-добре пийте подобен, в сравнение с елементарен. Препоръчването му от експертите е на база потребните свойства, които има за цялото тяло. Докато елементарният чай е с високо наличие на кофеин, Иван чаят не съдържа никакви пристрастяващи детайли, които могат да превъзбудят организма при положение на предозиране. Освен това, той е елементарен метод да понижим или даже да спрем изцяло приема на захар или различен подсладител.

Според казуса, който имате, или положението, което желаете да предотвратите, с изключение на приема на теснолистна върбовка, би трябвало да се съобразите с метода си на живот. Направете менюто си по-здравословно, а интензивността – по-интензивна. Така ще бъдете здрави, енергични, с отлична форма и уравновесен организъм. Както споменахме, можете да си го набявате сами. Ако нямате тази опция, лечебният чай се предлага в аптеките и профилираните магазини за билки.

Ето няколко предписания за ястия с теснолистна върбовка:

 иван-чай

Вариант 1: Подправка от теснолистна върбовка

Растението може да се приема и под формата на вкусна фалшификация, прибавена към обичаните ви ястия.

Необходими са ви идентични количества листа от върбовка, киселец и медуница. Трябва да ги нарежете на ситно и да ги осолите добре. Леко разтрийте получената примес сред ръцете си и поставете в подобаващ съд. Може да съхранявате подправката и в ледник. Добавят се най-много към разнообразни супи.

Вариант 2: Салата с теснолистна върбовка

Необходими са ви 100 грама стъбла и листа от растението, 1-2 с.л. хрян, 1 глава лук.

Върбовката се залива с 1 литър вряла вода, оставя се за 5-10 минути, след което се прецежда. Към нея се прибавят лука и хряна. Добавя се сол на усет, както и майонеза или сметана по желание.

Вариант 3: Друга салата с теснолистна върбовка

Необходими още веднъж са ви млади стъбла от растението, киселен и подправки на усет.

Стъблата се нарязват на ситно. Към тях се прибавят няколко листа киселен, сол на усет и някакъв лют свършек - горчика, доматен сос или нещо друго.

Вариант 4: Супа от теснолистна върбовка

Нуждаете се от: 100 гр листа от коприва, 100 гр листа от киселец, 100 гр стъбла и листа от върбовка, 1 морков, 1 глава лук, 2 картофа, олио, сол и други подправки на усет.

Най-напред би трябвало да нарежете на доста ситно листата и стъблата от върбовката, киселеца и копривата. Когато го извършите, ги смесвате в подобаващ съд и ги заливате с 1 литър гореща вода. След 5-10 минути прецеждате. В различен съд задушавате растенията с малко олио, към 30-40 мл. Трябва да си подготвите лука и моркова, които се настъргват не доста ситно, може и да ги нарежете. Що се отнася до картофите, те се белят и режат на дребни кубчета. Всички артикули се изсипват в съд със 1. 5 л вода, до завиране и омекване на картофите, тъй като те лишават най-вече време. Няколко минути преди ястието да е готово се прибавят и подправките. Може да добавите малко горчица или настърган хрян.

Започвайки деня си с теснолистна върбовка, ще осигурите на организма си нужния тонус и сила, които да ви държат през целия ден. Лесен метод да предпазите организма си от редица болести, чудесна профилактика и скъп сателит в борбата с отрови във и отвън тялото. Щом го опитате един път, сигурно ще се разберете за какво чаят от теснолистна върбовка носи славата на най-здравословният чай на света!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР