Термоядреното устройство поддържа плазмата 20 секунди при температура 100 милиона

...
Термоядреното устройство поддържа плазмата 20 секунди при температура 100 милиона
Коментари Харесай

Изкуствено слънце просъществува 20 секунди


Термоядреното устройство поддържа плазмата 20 секунди при температура 100 милиона градуса
(снимка: National Research Council of Science & Technology)

Корейски откриватели сложиха нов международен връх за дълготрайност на живота на „ изкуствено слънце ” – цели 20 секунди при температура на плазмата от 100 милиона градуса по Целзий.

Свръхпроводящото термоядрено устройство, известно още като „ корейско изкуствено слънце ”, е разработка на учени от изследователския център Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) към Корейския институт за термоядрена сила (KFE).

Наскоро KSTAR разгласи, че взаимно с Националния университет в Сеул (SNU) и Колумбийския университет в Съединени американски щати е съумял да задържи високотемпературна плазма за 20 секунди при температура на йона по-висока от 100 милиона градуса по Целзий, което е едно от главните условия за нуклеарен синтез в опита „ KSTAR Plasma Campaign 2020 ”.

Този резултат е 2 пъти по-висок по отношение на достижението от 8 секунди задържане на плазмата по време на тестванията от 2019 година, заяви. В опита от 2018 година KSTAR за първи път доближи температура на плазмените йони от 100 милиона градуса при времетраене към 1,5 секунди.
още по тематиката
Учените се пробват да възпроизведат термоядрения синтез, който се случва на Слънцето, като слагат водородни изотопи в устройството на KSTAR за основаване на плазмено положение, при което йони и електрони се разделят, а йоните се загряват и поддържат при високи температури.

И други термоядрени устройства са управлявали за малко плазмата при температури от 100 милиона градуса. Досега обаче никое от тях не съумя поддържа плазмата за 10 секунди или повече. Това е експлоатационната граница на обикновено проводящо устройство и е доста мъчно да се поддържа устойчиво плазмено положение в термоядрения уред при толкоз високи температури за дълго време.

В своя опит KSTAR усъвършенства режима Internal Transport Barrier (ITB) – един от идващите генерации режими на плазмата, създаден предходната година. Учените са съумели да поддържат плазменото положение за дълъг интервал от време, преодолявайки съществуващите граници.

Технологиите, нужни за дълготрайно поддържане на плазмено положение при температура от 100 милиона градуса, са ключът към осъществяване на термоядрена сила, разяснява достижението Ши-У Юн, шеф на изследователския център KSTAR. По неговите думи, триумфът на KSTAR ще бъде повратна точка в софтуерната конкуренция за поддържане на високоефективна плазма, която е сериозно значение за бъдещия комерсиален реактор за нуклеарен синтез.

„ Успехът на опита на KSTAR в продължителната високотемпературна плазмена употреба посредством превъзмогване на някои дефекти на режимите ITB ни доближава с една стъпка по-близо до създаването на технологии за реализация на нуклеарен синтез на сила ”, споделя Йонг-Су На, професор в отдела по нуклеарно инженерство в SNU.

Крайната цел на KSTAR е до 2025 година да успее да задържи плазменото положение в продължение на 300 секунди при температура на йона по-висока от 100 милиона градуса по Целзий.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР