Термините сладък картоф и ямс често се използват като взаимозаменяеми,

...
Термините сладък картоф и ямс често се използват като взаимозаменяеми,
Коментари Харесай

Сладки картофи срещу Ямс: Каква е разликата?

Термините сладостен картоф и ямс постоянно се употребяват като взаимозаменяеми, което води до комплициране.

Докато и двете са подземни клубенови зеленчуци, те в действителност са доста разнообразни - принадлежат към разнообразни растителни фамилии. Така че от кое място идва объркването? Тази публикация изяснява главните разлики сред сладките картофи и ямс картофите.

Характеристика на сладките картофи?

Сладките картофи, известни и с научното название Ipomoea batatas, са зеленчукови корени. Смята се, че те произлизат от Централна и Южна Америка, само че сега Северна Каролина е най-големият производител. Те са груби и люспести, с доста ниско наличие на бета каротин. Подобно на елементарния картоф, грудковите корени на растението сладостен картоф се употребяват като зеленчуци. Листата и издънките им от време на време също се употребяват. Въпреки това сладките картофи са доста друг тип. Те са дълги и заострени, с гладка кожа, която може да варира в цвят от жълто, оранжево, алено, кафяво или лилаво до бежово. В взаимозависимост от типа месото може да варира от бяло до оранжево и даже пурпурно.

Има два съществени типа сладки картофи:

Тъмнокожи сладки картофи

В съпоставяне със сладките картофи със златна кожа, те са по-меки и по-сладки с по-тъмна, меднокафява кожа и блестящо оранжево месо. Срещат се в Съединени американски щати.

Сладък картоф със златна кожа

Тази версия е по-твърда, със златиста кожа и светложълта плът. Тя има по-суха текстура и е по-малко сладка от тъмнокожите сладки картофи.

Независимо от типа сладките картофи нормално са по-сладки от елементарните картофи. Те са извънредно здрав зарзават. Техният дълъг период на валидност им разрешава да се продават през цялата година. Ако картофите се съхраняват вярно на хладно и изсъхнало място, те могат да устоят до 2-3 месеца. Можете да ги закупите в необятна гама от разнообразни форми, най-често цели или от време на време авансово обелени, варени и продавани в консерви или замразени.

Характеристика на Ямс?

 Ямс

Ямс също е клубенов зарзават. Тяхното научно название е Dioscorea и те произлизат от Африка и Азия. Сега постоянно се срещат и в Карибите, и Латинска Америка. Известни са над 600 типа ямс, а 95% от тях към момента се отглеждат в Африка. В съпоставяне със сладките картофи ямс могат да станат доста огромни. Размерът може да варира от този на дребен картоф до 5 фута (1.5 метра). Да не приказваме, че те могат да тежат до внушителните 60 кг.

Ямсът има някои отличителни характерности, които спомагат за различаването им от сладките картофи, основно техния размер и кожа. Те са с цилиндрична форма с кафява и груба, сходна на кора кожа, която е мъчно да се обели, само че след нагряване омеква. Цветът на месото варира от бяло или жълто до пурпурно или розово в узрелите. За разлика от сладките картофи те са нишестени и сухи.

Защо хората бъркат сладкия картоф с ямс?

И двете имена се употребяват взаимозаменяемо и постоянно заблуждават в супермаркетите. И въпреки всичко те са изцяло разнообразни зеленчуци.

Африканските плебеи, които пристигнали в Съединени американски щати, нарекли локалния сладостен картоф нями, което се превежда като ямс на британски език. Това е, тъй като им напомняло за същински ямс, съществена храна, която познавали в Африка. Освен това сортът сладостен картоф с по-тъмна кожа и оранжево месо беше въведен в Съединени американски щати преди няколко десетилетия. За да го отделят от по-бледия сладостен картоф, производителите ги нарекоха ямс. Терминът ямс в този момент е по-скоро маркетингов термин за производителите, с цел да разграничат двата типа сладки картофи.

Повечето зеленчуци, етикетирани като ямс в супермаркетите в Съединени американски щати са в действителност единствено многообразие от сладостен картоф.

Подготвят се и се ядат по друг метод

 Сладък картоф

Както сладките картофи, по този начин и ямс могат да се сготвят по доста способи. Те могат да бъдат приготвени посредством варене, на пара, печене или пържене. Сладките картофи се срещат по-често в супермаркетите в Съединени американски щати, тъй че, както бихте очаквали, те се употребяват в по-широка гама от обичайни западни ястия както сладки, по този начин и солени.

Най-често са печени. Обикновено се употребяват за подготвяне на сладки картофки, картофено пюре, супи. Може също да бъде пюре и да се употребява в десерти.

От друга страна, същинския сладостен картоф рядко се среща в западните супермаркети. Те обаче са съществена храна в други страни - изключително в Африка.

Техният дълъг период на валидност им разрешава да бъдат непрекъснат източник на храна по време на неприятна годишна продукция.

В Африка те са най-често варени, печени или пържени. Лилавият ямс се среща по-често в Япония, Индонезия, Виетнам и Филипините и постоянно се употребяват в десерти. Ямсът може да се закупи в разнообразни форми, в това число цялостен, прахуляк, брашно или като добавка.

Ямс брашно се предлага на запад от бакали, профилирана в търговията с африкански артикули. Може да се употребява за подготвяне на тесто, което се сервира с яхнии или други ястия. Също по този начин може да се употребява по същия метод като картофено пюре.

Разлика в наличието на хранителни субстанции варира

Суровият сладостен картоф съдържа вода (77%), въглехидрати (20.1%), протеини (1.6%), фибри (3%) и съвсем без мазнини.

За съпоставяне, суровият ямс съдържа вода (70%), въглехидрати (24%), протеини (1.5%), фибри (4%) и съвсем без мазнини.

100-грамовата порция печени сладки картофи с кожата съдържа:

• Калории: 90

• Въглехидрати: 20.7 грама

• Диетични фибри: 3.3 грама

• Мазнини: 0.2 грама

• Протеин: 2 грама

• Витамин А: 384% DV

• Витамин С: 33% DV

• Витамин В1 (Тиамин): 7% DV

• Витамин В2 (рибофлавин ): 6% DV

• Витамин В3 (Ниацин): 7% DV

• Витамин В5 (пантотенова киселина): 9% DV

• Витамин В6 (Пиридоксин): 14% DV

• Желязо: 4% DV

• Магнезий: 7% DV

• Фосфор: 5% DV

• Калий: 14% DV

• Мед: 8% DV

• Манган: 25% DV

3.5-грамовата порция варен или печен ямс съдържа:

• Калории: 116

• Въглехидрати: 27.5 г

• Диетични фибри: 3.9 г

• Мазнини: 0.1 грама

• Протеин: 1.5 грама

• Витамин А: 2% DV

• Витамин С: 20% DV

• Витамин В1 (тиамин): 6% DV

• Витамин В2 (рибофлавин): 2% DV

• Витамин В3 (Ниацин): 3% DV

• Витамин В5 (пантотенова киселина): 3% DV

• Витамин В6 (Пиридоксин): 11% DV

• Желязо: 3% D V

• Магнезий: 5% DV

• Фосфор: 5% DV

• Калий: 19% DV

• Мед: 8% DV

• Манган: 19% DV

Сладките картофи имат малко по-малко калории на порция, в сравнение с ямс. Също по този начин съдържат малко повече витамин С и повече от три пъти количеството на бета-каротин, което се трансформира във витамин А в организма.

В реалност една 3.5-грамова порция сладостен картоф ще ви достави с съвсем цялото на ден препоръчвано количество витамин А, което е значимо за естественото зрение и имунната система.

От друга страна, суровите сладки картофи са малко по-богати на калий и манган. Тези хранителни субстанции са значими за положителното костно здраве, вярното действие на сърцето, растежа и метаболизма.

Както сладките картофи, по този начин и ямсът имат прилични количества други хранителни микроелементи като витамини от група В, които са жизненоважни за доста телесни функционалности, в това число за произвеждане на сила и основаване на ДНК.

Важно е също да се прегледа гликемичният показател (ГИ) на всеки. ГИ дава визия какъв брой постепенно или бързо влияе храната върху равнищата на кръвната Ви захар.

GI се мери по канара от 0 до 100. Храната има невисок ГИ, в случай че предизвиква постепенно повишение на кръвната захар, до момента в който храната с висок ГИ предизвиква бързо повишаване на кръвната захар.

Методите за готвене и подготвяне могат да доведат до смяна в GI на храната. Например, сладките картофи имат междинен до висок ГИ, вариращ от 44 до 96, до момента в който ямс имат по-нисък ГИ, вариращ от 35-77. Кипенето, а не пърженето или печенето, е обвързвано с по-нисък ГИ.

Техните евентуални изгоди за здравето са разнообразни

Сладките картофи са превъзходен източник на бета-каротин, който има способността да усили равнищата на витамин А. Това може да бъде доста значимо в разрастващите се страни, където дефицитът на витамин А е постоянно срещан.

Сладките картофи също са богати на антиоксиданти, изключително каротеноиди, за които се счита, че спомагат за предотвратяване от сърдечни болести и понижават риска от рак.

Смята се, че някои типове сладки картофи, изключително лилавите, са с най-високо наличие на антиоксиданти - доста по-високи от доста други плодове и зеленчуци.

Също по този начин някои изследвания демонстрират, че някои типове сладки картофи могат да спомогнат за възстановяване на регулацията на кръвната захар и за понижаване на неприятния LDL холестерол при хора с диабет вид 2.

В същото време изгодите за здравето от потреблението на ямс не са проучвани необятно. Има лимитирани доказателства, че може да бъде потребно лекарство за някои от неприятните признаци на менопаузата. Едно изследване при 22 дами в постменопауза откри, че високият банкет на ямс над 30 дни усъвършенства равнищата на хормоните, понижава LDL холестерола и покачва равнищата на антиоксидантите.

Неблагоприятни резултати

Въпреки че сладките картофи и ямс се смятат за здравословни и безвредни за консумация за множеството хора, може да е рационално да се следват някои защитни ограничения. Например, сладките картофи имат много високи равнища на оксалати. Това са естествени субстанции, които нормално са безвредни. Въпреки това, когато се натрупват в организма, те могат да причинят проблеми на хора, изложени на риск от камъни в бъбреците.

Докато сладките картофи могат безвредно да се употребяват сурови, някои типове ямс са безвредни за консумация единствено когато са сготвени.

Естествено срещащите се растителни протеини, открити в ямс, могат да бъдат токсични и да причинят заболяване, в случай че се употребяват сурови. Сготвянето на ямс ще в профил всички нездравословни субстанции.

Сладките картофи и ямс са изцяло разнообразни зеленчуци. Въпреки това те са по едно и също време хранителни, вкусни и подобаващи допълнения към диетата. Сладките картофи са по-лесно налични и са хранително превъзхождащи ямса - въпреки и леко. Ако предпочитате по-сладка, по-пухкава и влажна текстура, изберете сладките картофи. Но, което и да изберете, няма да сгрешите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР