Териториалните планове за справедлив преход са стратегически документ, който има

...
Териториалните планове за справедлив преход са стратегически документ, който има
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката направи уточнение за териториалните планове за справедлив преход

Териториалните проекти за обективен преход са стратегически документ, който има за цел да очертае най-подходящите ограничения за справяне с отрицателните последствия от прехода към нисковъглеродна стопанска система, поставяйки акцент върху общественото измерение. Планът за област Стара Загора не съдържа изброени поименно „ получатели на огромни суми “, още по-малко – определени без конкурсна процедура. Това се показва в публична позиция от Министерство на енергетиката.

В оповестената от Министерството на енергетиката покана още на 15 август за набиране на заявки за интерес категорично е посочено, че „ описът на индустриалните вложения и предприятия остава показателен, даже откакто бъде утвърден от Европейската комисия в границите на Териториалния проект за обективен преход на област Стара Загора “.

В същото време, вложенията, които ще получат финансиране, ще бъдат избирани посредством открити, транспарантни и конкурентни процедура.

Присъствието в индикативния лист не значи финансиране и не обезпечава преимущество за дадена компания. Наличието на показателен лист на интервенции и предприятия в Териториалния проект за Стара Загора е категорично изискване за кардинална допустимост на финансиране на огромни предприятия в региона според Регламента за основаване на Фонда за обективен преход. Индикативният лист на декларирания инвеститорки интерес не дава преимущество като точки за присъединяване в конкурсните процедури, които ще бъдат оповестени на следващ стадий. Целта на този лист е да покаже на сътрудниците ни в Европейската комисия, нуждата от присъединяване както на МСП, по този начин и на огромни предприятия, които имат капацитет за основаване на работни места и локална стопанска система.

Подвеждащите изказвания вредят на капиталовия климат в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР