Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас завърши

...
Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас завърши
Коментари Харесай

Над милиард внесе НАП Бургас в бюджета през 2021 година

Териториалната дирекция на Националната организация за приходите в Бургас приключи 2021 година с импортирани в Републиканския бюджет над 1,2 милиарда лв., от които 600 млн. лв. налози и 608 млн. лв. осигуровки. Резултатът е със 141 милиона лв. повече от предходната година. Най-голям е растежът в приходите от корпоративен налог – 22%, което е повече с 21 млн. лв. спрямо 2021 година Приходите от налога върху приходите на физическите лица са с растеж от 15% - импортирани допълнително са 25  млн. лева Ръстът в приходите от Данък добавена стойност е 14% или допълнително с 28 млн. лева Данъчните доходи нарастват със 17% или 78 млн. лева повече спрямо миналата година. При осигуровките растежът е 12%, а това са 63 млн. лева повече от 2021 година

" В тази сложна за всички година, при работа в необикновени условия, главен наш  приоритет бе насърчаването на доброволността на заплащанията. Резултатите демонстрират, че този подход  реализира доста по-добър резултат, в сравнение с използването на насилствените ограничения. Отчитаме повече декларирани доходи,  внесени непринудено повече налози, в това число и просрочени отговорности.  Увеличаваме броя на електронните услуги, продължаваме да подобряваме качеството и бързината на обслужването на нашите клиенти “, разяснява териториалният шеф на Национална агенция за приходите Бургас Татяна Кънчева, която насочи и признателност за постигнатите положителни резултати към чиновниците от дирекцията.

Вследствие  на нарасналата успеваемост на контролните дейности, органите по приходите са разкрили в допълнение открити данъчни и осигурителни отговорности за над 39 милиона лв.. От тях близо 22 милиона лв. е данъкът  добавена стойност, който е трябвало да бъде импортиран. Ревизорите на Търговско дружество на Национална агенция за приходите Бургас са предотвратили с дейностите си ощетяване на бюджета с тази сума.  Също посредством проверки са открити невнесени осигуровки за над един милион лв.. През 2021 година са осъществени и 33 електронни проверки, при които са открити недекларирани  отговорности на компании за над 615 хиляди лв..

От началото на годината са събрани и над 235 милиона лв. просрочени отговорности,  което е с  9% повече от 2020 година  Близо 80 % от тях са платени непринудено, без да се доближава до потребление на крайните ограничения, разрешени от закона. 333 компании, всяка една от които със обвързване над 150 000 лева, са под  директното наблюдаване на териториалния шеф. Сключени са 120 позволения за неотложни заплащания. " И през новата година продължаваме дейната си информационна политика и партньорски метод със задължените лица – жители и компании. Посланието ни е - при просрочени отговорности да се търси приходната организация, а не да бъдеш в ситуацията на издирван “, разяснява още териториалният шеф госпожа Кънчева.

От продажба на парцели и МПС, отнети и иззети в интерес на страната, са осъществени повече от 600 000 лв. доходи.

Непрекъснато се усилват притежателите на персоналния идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите, посредством който с изключение на всичко останало, може и отдалечено да се управляват работодателите във връзка с подписани контракти и възнаграждение на дължимите осигуровки.

От Национална агенция за приходите Бургас молят към бургазлии и жителите на региона да изискват касови бележки и да не престават да упражняват деен цивилен надзор върху комерсиалните обекти.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР