Теодор Радонов оглавява представителството на групата на Европейска инвестиционна банка

...
Теодор Радонов оглавява представителството на групата на Европейска инвестиционна банка
Коментари Харесай

Теодор Радонов: До края на годината ЕИБ спира инвестициите в изкопаеми горива

Теодор Радонов оглавява представителството на групата на Европейска капиталова банка в София през март 2021 година Той е експерт по структурирани финанси с повече от 8 години опит в Европейски капиталов фонд (ЕИФ). В работата си той се е занимавал със секюритизации и гаранции в необятен кръг от юрисдикции във и отвън Европейски Съюз. Участвал е в структурирането и използването на редица финансови принадлежности на ЕИФ в България. Работил е в разнообразни аналитични области на финансовата сфера. Радонов ще взе участие като преподавател в конференцията, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 23 ноември. Какви са главните политики на Европейска инвестиционна банка по отношение на декарбонизацията на стопанската система?
Като Европейска климатична банка неин приоритет е да поддържа използването на Европейската зелена договорка посредством финансови си принадлежности и консултантски услуги. Миналата година разработихме Климатична пътна карта, която обрисува нашите упоритости: Всички финансирани от нас планове през тази година са в сходство с Парижкото съглашение. До 2025 година 50% от нашите вложения би трябвало да бъдат за резистентност на климата и околната среда. Спираме всевъзможни вложения в изкопаеми горива до края на 2021 година Нашата енергийна политика се концентрира върху отключване на вложения в енергийна успеваемост, създаване на възобновими енергийни мощности, поддръжка на новаторски нисковъглеродни технологии и вложение в по-сигурна инфраструктура. Целта е да се привлекат 1 трилион евро зелено финансиране до 2030 година
Има ли съответен проект, по който ESG условията ще станат наложителна част от кредитните оценки на компаниите и по какъв начин Европейска инвестиционна банка вижда тази тематика?
Социалните провокации и тези, свързани с околната среда, стават все по-очевидни всяка година. Оценката на риска за климата и околната среда, общественото и корпоративното ръководство са основни и неразделни фактори от финансовите действия на Европейска инвестиционна банка. Изискванията за ESG последователно се трансформират в пазарен стандарт, само че от първостепенно значение е да има общи критерии и рамка за използването им. В това отношение Европейска инвестиционна банка играе основна роля, залагайки високи стандарти за ESG, като по този метод задава ясна посока за другите участници на пазара.
Как се оправя България в тази тенденция по отношение на другите страни?
Повечето от нашите сътрудници в България демонстрират висока степен на ангажираност с ESG нормите и към този момент ги ползват в своите процеси. Основните финансови институции интегрират другите ESG правила в своята кредитна оценка. В това отношение можем да кажем, че България демонстрира добър прогрес.
Смятате ли, че европейската зелена договорка и самодейността Fit to 55 са постижими и биха обезпечили стремежи резултат?
Преминаването към стопанска система с нулеви чисти излъчвания до 2050 година, както има намерение да направи Европейският съюз, няма да бъде елементарно. За да реализираме тази цел, би трябвало да увеличим годишните си вложения с към 350 милиарда евро. Европейският съюз заема водеща позиция в тази задача с огромни задължения като 55% понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година Разрушителното влияние на изменението на климата става все по-очевидно всяка година и в този момент е моментът за деяние. Ще би трябвало да променим държанието си и метода, по който се оправяме с климатичната рецесия. Като климатична банка на Европейски Съюз Европейската капиталова банка е в челните редици на тези старания, като се ангажира да поддържа 1 трилион евро вложения в дейности в региона на климата и екологичната резистентност до края на това десетилетие. Голяма част от тези вложения би трябвало да са в нововъведения: ние сме изправени пред невиждано предизвикателство и би трябвало да го посрещнем с нови хрумвания, както и с политически начинания. Трябва също по този начин да се уверим, че поддържаме един обективен преход, който не оставя никого зад себе си. В момента работим по предложение за обективен преход според нашата климатична пътна карта за да се покаже по какъв начин нашето кредитиране, финансови принадлежности, техническа помощ и консултантски услуги могат да поддържат зеленото бъдеще за всички нас, по-специално в районите, които би трябвало да изминат най-дълъг път в това отношение.
Какво съгласно вас е основното решение като технология за декарбонизирането на стопанската система?
Не може да има водачество в региона на климата без софтуерни нововъведения. Европейска инвестиционна банка има дълготраен опит в идентифицирането и поддържането на нови и нововъзникващи технологии, в това число офшорна вятърна и съсредоточена слънчева сила, и в последно време плаващи вятърни турбини и решения за предпазване на сила. Важно е да се означи също по този начин, че водородът е изчезналото звено за дълготрайно предпазване на сила. Зеленият водород, създаден с възобновима електрическа енергия, е енергиен притежател с нулеви излъчвания. Зеленият и нисковъглеродният водород може да помогне за декарбонизиране на браншове с високи излъчвания, в това число стоманодобивния, химическия и транспортния бранш.
На 23 ноември ще се организира, проведена от " Капитал ". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да показа опциите за бизнеса, които предлага преходът към резистентен стопански напредък. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развиването на сполучливи начинания за публично-частно партньорство.Ще бъдат прегледани следните тематики: Как да подготвим пътя към стопанска система с нулеви чисти емисии; Цели на Европейски Съюз за индиферентност във връзка с климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в готови за бъдещето бизнес модели и основаване на условия за резистентен растеж; Внедряване на технологии и поддръжка за нововъведения в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор; Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за триумфи, благоприятни условия и провокации.Лектори ще бъдат представители на Европейски Съюз, изпълнителни шефове и членове на бордове, представители на експертни центрове, водачи от индустриалния бранш, представители на държавното управление, представители на органите за локално самоуправление.КЪДЕГрандхотел " Милениум " - СофияМоже да се регистрирате и закупите билети. Теодор Радонов оглавява представителството на групата на Европейска капиталова банка в София през март 2021 година Той е експерт по структурирани финанси с повече от 8 години опит в Европейски капиталов фонд (ЕИФ). В работата си той се е занимавал със секюритизации и гаранции в необятен кръг от юрисдикции във и отвън Европейски Съюз. Участвал е в структурирането и използването на редица финансови принадлежности на ЕИФ в България. Работил е в разнообразни аналитични области на финансовата сфера. Радонов ще взе участие като преподавател в конференцията, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 23 ноември. Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР