Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно

...
Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно
Коментари Харесай

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви съвсем съвършено през третото тримесечие на 2023 година, като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

Но тази сезонна уязвимост може да приготви рали на фондовия пазар през последното тримесечие на годината, считат дългогодишни пазарни стратези.

В исторически проект четвъртото тримесечие е най-хубавото тримесечие за американския фондов пазар, като показателят с огромна капитализация S&P 500 SPX е повишен с близо 80% от 1950 година насам и е спечелил приблизително над 4%, два пъти повече от идващото най-хубаво тримесечие, сподели Райън Детрик, основен пазарен пълководец в Carson Group.

Октомври е прочут като месец на изключителна волатилност, като някои от именитите сривове на фондовия пазар в Съединени американски щати – Паниката от 1907 година, Крахът на Уолстрийт през 1929 година и Черният понеделник през 1987 година – са се случили през октомври. Въпреки това като цяло той към момента е “доста порядъчен месец ”, изключително когато акциите спадат с повече от 1% през предходните два месеца, има вяра Детрик.

В петък S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-лошия си месец от декември насам и най-лошото си тримесечие до момента през 2023 година И трите съществени показателя претърпяха втори следващ месец на загуби, съгласно Dow Jones Market Data.

Последното повишаване на доходността на държавните облигации и американският $ на 10-месечен връх по отношение на кошницата от съществени валути заговориха със сезонната уязвимост, с цел да срутен пазара през септември.

Макар че бичите трендове при $ и доходността са в ход от месеци, решението на Федералния запас за лихвените проценти и конференцията на ръководителя Джером Пауъл предходната седмица форсираха ралито на лихвите и зелените пари.

Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволното си редуциране на добива на нефт до края на 2023 година, което задълбочи опасенията на вложителите, че намаляването на инфлацията до 2% е мъчно и може да се наложи още покачвания на лихвените проценти.

От друга страна S&P 500 завърши месеца със загуба от 4,9%, до момента в който Dow Jones Industrial Average DJIA спадна с 3,5%, а Nasdaq Composite – с 5.8% през септември. През август S&P 500 се намали с 1.8%, до момента в който индустриалният показател Dow спадна с 2.4%, а Nasdaq – с 2.2% за месеца, по данни на FactSet.

“ “, напомни Детрик.

“ “, сподели той, добавяйки: “. ”

Освен това, когато S&P 500 е повишен с сред 10 и 20% за годината, насочвайки се към нормално мощното четвърто тримесечие, Детрик съобщи, че чака “още по-добро четвърто тримесечие ”, приблизително с над 5%. Според данните на FactSet до момента през 2023 година S&P 500 е напреднал с над 12%.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР