Тенденцията пърженето да отстъпва на задушаването и печенето като основен

...
Тенденцията пърженето да отстъпва на задушаването и печенето като основен
Коментари Харесай

Какво прави пържените храни опасни за здравето?


Тенденцията пърженето да отстъпва на задушаването и печенето като главен способ за кулинарна обработка на храните е доста положителна от позиция на здравословното хранене . Макар всеки да признава вкусовите качества на добре запържените храни никой не може да отхвърли отрицателните последствия за здравето от постоянната им консумация.

Пържените храни може да се окажат рискови за здравето в няколко аспекта. Основната заплаха идва от две промени в естественото наличие на храните, които пърженето при висока температура предизвика..

Високо наличие на калории
Сравнено с останалите способи за кулинарна обработка, пърженето прибавя рекордно доста калории към наличието на храната в недопечен тип. От една страна, в доста случаи пърженето се съчетава с панировка , която прибавя калориите от брашното и яйцата. От друга страна, по време на пърженето питателните артикули губят огромна част от наличието на вода и всмукват лой. Това може да усили неколкократно калоричността на който и да било пържен артикул.

За съпоставяне 100 г сурови картофи съдържат към 90 калории и 0 г мазнини. Същото количество пържени картофи (100 г) съдържа над 300 калории и 15-20 г мазнини. Картофите са храната, която най-често консумираме в пържен тип. Заменянето на пърженето със задушаване или варене

ще бъде голяма стъпка към установяването на по-здравословен хранителен режим.

Прекомерно наличие на трансмазнини
Трансмазнините се хормират, когато полиненаситените мастни киселини преминат процеса, прочут като хидрогениране . Този елементарен химичен развой е образец за това по какъв начин незаменими по потребно деяние хранителни субстанции може да се трансформират в рискови за здравето съединения.

За страдание, хидрогенирането на ненаситените мазнини и потреблението им във тип на трансмазнини е доста известен и преференциален в комерсиално отношение способ, употребен за подготвяне на маргарин , в сладкарската промишленост и впрочем.

Свързани публикации.. 4 аргументи за какво да заобикаляме маргарина 0 Зехтин и слънчогледово олио – разлики и изгоди 1 3 съветa за понижаване потреблението на трансмазнини 0

Хидрогениране и промяна на растителните мазнини в трансмазнини обаче се реализира и при пържене в олио или друга течна лой при доста висока температура. Съдържанието на трансмазнини се усилва в допълнение с всяко наново потребление на една и съща лой при пържене. Доказано е, че зехтинът и кокосовата лой са най-устойчиви на високи температури и след даже няколкочасово загряване наличието на трансмазнини в тях не се покачва.

Трансмазнини се съдържат и като естествена съставна част в някои месни и млечни артикули, само че тази им форма не демонстрира рисковите за здравето резултати, присъщи за трансмазнините, получени при пържене.

Високото наличие на калории и трансмазнини в пържените храни основава разнородни опасности за здравето при тяхна постоянна консумация. Наред със затлъстяването, те покачват риска от диабет, сърдечносъдови проблеми и някои форми на рак.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР