Температурите в Източна Украйна паднаха доста под нулата през последните

...
Температурите в Източна Украйна паднаха доста под нулата през последните
Коментари Харесай

Bloomberg: Бойните полета в Украйна замръзват, на фронта ситуацията става критична

Температурите в Източна Украйна паднаха много под нулата през последните дни, втвърдявайки почвата и отваряйки прозорец за евентуални зимни офанзиви от двете страни, написа Bloomberg, представен от Но такива офанзиви може да не дойдат, нито в този момент, нито по време на по-продължително захлаждане.

Военни анализатори в и отвън Украйна споделят, че до момента в който прекосяването от кален към заледен терен е значимо до каква степен разрешава потреблението на колесни бойни и помощни транспортни средства, а това е единствено един от многото фактори, които командирите биха взели поради, преди да рискуват ново огромно нахлуване. По-важни са съществуването на запаси, съоръжение и муниции и нуждата от основаване на слаби места, които да се употребяват във вражеските линии.

И двете страни са обтегнати от мудни, само че изчерпващи запаси офанзиви, които към този момент са в ход. Руските сили се пробват да завладяват Бахмут и близкия Соледар, до момента в който украинските войски нападат Кремина и Сватово; всички са дребни до междинни градове в региона на източен Донбас, който Русия твърди, че е анексирала, само че единствено отчасти окупира.

Ситуацията към Соледар и Бахмут принуждава нашето командване да употребява повече запаси в тази посока, тъй че може да се окаже, че в близко бъдеще няма да остане задоволително за осъществяване на огромна атака на юг, от Запорожие или където и да е другаде, сподели Игор Левченко, началник на стратегическото моделиране в New Geopolitics, основан в Киев мозъчен концерн.

Начинът, по който ще се развие спорът през идващите месеци, евентуално ще се дефинира не толкоз от измененията във времето, колкото от относителния триумф на всяка страна в изтощаването на силите на другата и възобновяване на своите до пролетта.

Рискът за Русия, съгласно представител на европейската защита, е, че в Бахмут тя реализира единствено дребна тактическа победа с цената на големи загуби на личен състав. Подобна неточност през лятото остави съветските сили изтощени и пренапрегнати, отваряйки вратата на Украйна да стартира сполучливи контраофанзиви през есента.

Денис Пушилин, началник на самопровъзгласилата се Донецка национална република, сподели по малкия екран, че Соледар, на 10 км (6 мили) от покрайнините на Бахмут, е покрай завладяване, въпреки и " на доста висока цена ". Макар и зле подготвени, неотдавна мобилизираните войски укрепиха защитата към Кремина и Сватово, забавяйки напредването на Украйна. Превземането на Сватово ще разреши на Украйна да пресече основен съветски логистичен маршрут за интервенции в Донбас.

Наскоро оповестените доставки на бойни бронирани транспортни средства от Съединени американски щати, Германия и Франция, както и възходящите признаци, че общоприетите танкове на НАТО могат да последват, биха подготвили по-добре Украйна за нова атака. Междувременно публични лица в Киев показаха угриженост по отношение на опцията за възобновяване на съветска офанзива от Беларус, единствено на 150 км северно от столицата на Украйна.

Генералният щаб на Украйна до момента е бил " занаятчия на оперативния дизайн " и ще прекара седмици или месеци в установяване на условия за идната, решаваща фаза на акцията. Русия от своя страна може да се стреми да употребява мобилизирани новобранци, с цел да удължи войната, до момента в който поддръжката за Украйна от нейните съдружници се разпадне.

Президентът на Русия Владимир Путин анексира Кримския полуостров през 2014 година, трансформирайки го от този момент в опорна точка за своите сили в останалата част от окупирана Украйна. Някои военни анализатори показаха песимизъм по отношение на способността на Украйна да го превземе.

Докато падащите температури втвърдяват земята на изток от 6 януари, при -8 до -14 градуса по Целзий те също са прекомерно ниски, с цел да могат бойците да се бият дейно. Човешкият фактор е доста по-голям от транспортните средства, които могат да движат през зимата. В мразовито време моралът, подвижността и логистиката могат да бъдат наранени.

Замръзналите акумулатори за дронове и радиостанции би трябвало да се зареждат два пъти по-често, до момента в който ниската видимост може да направи неизползваеми дронове за наблюдаване, нужни на артилерията за ориентиране на отбраната. Тъй като и двете страни са на привършване на артилерийски снаряди, потребността от точност, предлагана от дроновете, към този момент на моменти заглушава оръжията по фронта.

Много ниските температури също могат да благоприятстват отбранителните войски, които се радват на ефикасна логистика. Студът също може да провокира неточности, като решението на Русия да концентрира стотици бойци в релативно топло и удобно общежитие в Макеевка, в обсега на украинските ракети HIMARS.

Боевете в Бахмут евентуално ще останат интензивни без значение от времето, тъй като съветските командири смениха тактиката, разчитайки на пешаци, с цел да пробият отбраната, а не на солидните артилерийски баржи, последвани от механизирани офанзиви, които си пробиха път през украинските линии в Донбас предишното лято. Докато Бахмут има относително малко стратегическо значение, съветските командири наподобяват решени да го завладяват без значение от цената.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР