Аня Кох, Дойче велеОт седмици в Грузия ври и кипи:

...
Аня Кох, Дойче велеОт седмици в Грузия ври и кипи:
Коментари Харесай

Не на руския закон! - какво накара грузинците да излязат пред парламента

Аня Кох, Дойче веле

От седмици в Грузия ври и кипи: хиляди хора стачкуват по улиците против нов закон. Какво планува той и за какво мнозина се притесняват, че страната потегля по пътя на Русия?

От дни Русудан Джакели не се задържа у дома. Почти всяка вечер тя излиза на улицата дружно с още хиляди други грузинци, които стачкуват шумно против политиката на държавното управление. Най-често Русудан се включва в многохилядното голям брой пред постройката на Народното събрание в столицата Тбилиси.

" Тук съм, с цел да пазя страната си ", споделя 30-годишната жена, която счита, че родината ѝ е в огромна заплаха. Причината за това е закон, който държавното управление сега се пробва да прокара в Народното събрание. Той планува в бъдеще неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се записват. " Русияни нападна, въпреки и не директно, а индиректно ", споделя Русудан. Същото явно мислят и други от протестиращите -на доста от плакатите написа " Не на съветския закон! ".

Руският закон за " задграничните сътрудници "

Според доста грузинци ръката на Кремъл прозира зад дейностите на ръководещата партия " Грузинска фантазия ". Известно е, че нейният създател и почетен ръководител Бидзина Иванишвили е натрупал милиардите си в Русия през 1990-те години. От седмици той популяризира и тайни теории, които припомнят зареториката на Путин.Иванишвили приказва за някаква " световна партия на войната ", която ръководела Европейския съюз и НАТО.

Освен това стачкуващите виждат в законодателната самодейност на ръководещите паралели с съветския закон за " задграничните сътрудници ",действащ в Русия от 2012 година. " Те желаят нашата правна система да действа като съветската. Този план е копие на съветския закон ", споделя Русудан Джакели.

Паралелите са видни: съветският закон класифицира като " задгранични сътрудници " организациите, които се финансират и с пари от чужбина. А в грузинския вид те ще би трябвало да се записват като " организация, представляваща непознати ползи ", в случай че повече от 20% от бюджета им идваот други страни.

" Руският закон е с една концепция по-строг ", споделя Марсел Рьотиг, началник на районния офис на фондация " Фридрих Еберт " в Южен Кавказ. " Но и двата закона имат сходенклеветнически темперамент ", добавя той.

Рьотиг отхвърля аргумента на държавното управление, че новият правилник щял да сътвори повече бистрота. Как по този начин една природозащитна организация, която организира акции за запазване на природата и получава безплатна помощ от задграничен сътрудник, би представлявала непознати ползи, пита той. Или пък организация, която пази свободните медии?

Законът-само първата стъпка?

Медийният пейзаж в Грузия към този момент е разграничен на телевизионни оператори, които са близки до държавното управление и получават пари на данъкоплатците, и свободни и самостоятелни, които не могат да разчитат на такова обилно финансиране. Обикновено те нямат и съвсем никакви доходи от реклама, заради което са подвластни от донори - да вземем за пример отЕСилиСАЩ. Без тази финансова поддръжка редица сериозни медии в Грузия по всяка възможност ще би трябвало да спрат активността си.

Много стачкуващи се притесняват също, че държавното управление може да се опита да дискредитира неправителствените организации, които се борят за правата на малцинствата, да вземем за пример на ЛГБТ общността. Депутатите от " Грузинска фантазия " нееднократно са говорили за " ЛГБТ агитация ",от която би трябвало да бъдат предпазени най-много младежите.

Съществуват и опасения, че законът е единствено първа стъпкаи всъщностправителството ще продължи да стяга ограниченията с течение на времето,както направи Кремъл. Днес Москва е забранила голям брой неправителствени организации, като да вземем за пример правозащитната организация " Мемориал ".

" Видяхме това в Русия: тези закони сложиха началото на демонтажа на съветското гражданско общество ", споделя Марсел Рьотиг. " Те отровиха атмосферата, тъй като представителите на гражданското общество, които желаят да са дейни, могат да попаднат под ударите им. "

Огромно мнозинствоиска интеграция в Европейски Съюз

Има обаче една основна разлика сред обстановката в Грузия през днешния ден и тази в Русия тогава: кавказката републикаима шансове да се причисли към Европейски Съюз. Миналата година Грузия получи статут на страна кандидатка за участие. Настоящият закон може да отдалечи страната от набелязаната цел иот започването на предприсъединителни договаряния.

Но голямото болшинство от грузинците - 80% - желае присъединението на страната към Общността. Ето за какво хора като Русудан Джакели излизат на улицата всяка вечер. Тя счита да продължи да го прави - до момента в който законът не бъде отдръпнат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР