Температурите рязко се покачиха и летният сезон вече е в

...
Температурите рязко се покачиха и летният сезон вече е в
Коментари Харесай

Румен Драганов: Ваксинирането е въпрос на интелигентност

Температурите внезапно се повишиха и летният сезон към този момент е в разгара си. Колко туристи да чакаме и какви са загубите за бизнеса в резултат на коронавирусната пандемия? Отговоритедава ръководителя на Института по разбори и оценки в туризма доцент доктор Румен Драганов , който гостува в.

- Колко туристи очаквате тази година? Надеждите са за два пъти повече спрямо предходната година, това реалистично ли е?

Да, в случай че всичко се случва добре, т.е. да тръгне потока от туристи, основно по този начин нар. „ индустриализиран туризъм “. Това понятия го въведохме, с цел да можем да разбираем тази верижност на избран тип туристи – това е всеобщият туризъм, който е основан на чартърни пътувания. Имаме и всеобщ туризъм, който е дисперсен, т.е. туристи, които хвърчат на всевъзможни направления, идват и се пръскат по частни квартири, хотели, палатки или под намерено небе. Тях не можем да ги осезаем, само че поточният туризъм е напълно явен. В предходните години огромните размери от туристи в България са били тъкмо от този поточен, индустриализиран, под наем туризъм. И когато приказваме за спад или растеж на туристите, той е основно там.

Отговорът на този въпрос е дали ние на практика можем да дадем небосвод на тези, които са уредници на туристически пътувания – това са огромните туроператори от Западна Европа, които са подготвени с техните самолети и записвания и единствено чакат небосвод от 2 до 4 седмици, с цел да се провеждат и започват. Хората са на изчакване, записани са за тази година за съответни хотели в България и в случай че падне даден интервал те могат да бъдат презаписани за идващ. За първи път огромните европейски туроператори от индустриализирания туризъм са отворили дати за 2022 година, скоро ще отворят и за 2023 година, т.е. ние в този момент работим за 1 до 2 години напред, което преди не се е случвало.

- Каква е цифрата, какъв брой туристи пристигнаха предходната година и какъв брой тази?

Миналата година общо 4 950 000 туристи са минали през границата и са влезнали в страната. Тази година чакаме към 7 500 000 при недобро развиване на събитията. Няма да останем без туристи, ще имаме към 2.5 млн. повече, само че можем да стигнем до 9 000 000 в случай че успеем да дадем небосвод на чартърите и създадем карантинни хотели при потребност.

Изобщо би трябвало да дадем отговор на главния въпрос какво се случва с задграничните туристи, когато преминат границата – какви са условията към тях и какво се случва когато се връщат назад – дали ще има карантина и дали ще имат спомагателни разходи за PCR и антигенни проби или за болнично лекуване, в случай че се окажат положителни. На тези въпроси би трябвало да имаме явен протокол като отговор.

- Миналата седмица интензивно се говореше за карантинен хотел при потребност и Вие предложихте почивната станция на Министерския съвет в Слънчев бряг. Доколко евентуално е да се случи това и какви ще са изгодите от него?

Това е най-хубавото решение съгласно мен, защото имаме държавна почивна станция, която е заградена с ограда, има личен плаж и преграда. А и в случай че сте настанени в 3, 4 или 5 звезди хотел и ви кажат, че ви местят в държавна почивна станция, звучи по-добре, не е като пренасяне в по-ниска или по-висока категория хотел, а там, където въобще не може да стъпите по принцип, тъй като достъпът е единствено с карти. Но се оказа, че картите са изкупени от държавните чиновници и Министерството на туризма даде други съответни оферти, които ще бъдат оповестени може би в понеделник, в това число и карантинен хотел в София.

- От кои страни имаме най-вече туристи, резервира ли се наклонността за германци, англичани и руснаци?

Най-много туристи идват от прилежаща Румъния. Те даже когато отиват в Гърция и Турция минават през България. Румънските туристи у нас доближиха 2 млн. през предпандемичната 2019 година. След тях като размер са македонци, сърби и турци. Но когато гледаме продължителността на техния престой и парите, които са оставили за прихода в българския туризъм, преди всичко са далечни дестинации, които имат по-малък брой туристи, само че с доста огромни разходи.

За нас най-хубавите туристи са по Германия и Англия. Тук можем да прибавим и Русия от предходните години, те имат най-дълъг престой. Някои остават до 3 месеца, в доста случаи употребяват и втори дом, тъй че като дълготрайност са непобедими. След тях са англичаните, които стоят приблизително 7, 14 или 21 дни, следвани от германците със 7 до 14 дни. Румънците с техните бързи тигели от време на време прекарват единствено няколко часа на наша територия, като доходи и икономическа изгода са доста по-малко. Докато в случай че пристигна един японец или един американец, те от време на време харчат колкото 10 германци да вземем за пример.

- Като приказваме за стопанска система, имате ли статистика на каква стойност се пресмятат загубите в туризма през тази и предходната година, поради пандемията от ковид? И какъв % от бизнеса банкрутира поради създалата се обстановка?

Към момента нямаме банкрутирали обекти. В българското законодателство нямаме думата „ банкрут “, имаме термина „ несъстоятелност “. Ако изпаднете в несъстоятелност би трябвало да се обърнете към съда, който ви дава 6-месечен възстановителен интервал, би трябвало да изготвите проект, в него влизат и кредиторите, тези на които дължите пари. Ако не ви стигне интервалът ви дават още 6 месеца, след това още 6 месеца и по този начин до момента в който се откажат тези, които желаят пари от вас. Накрая те получават едно съвършено писмо, че в никакъв случай няма да си получат парите от вас, прикачат го към данъчната си декларация и това е.

- А икономическите ограничения 60 на 40 съумяха ли да оказват помощ на туристическия бранш?

Много на малко, т.е. помогнаха там, където можеха да се случат. Туризмът е сезонен бизнес и доста от служащите се назначават май-юни и работят в границите на 2-3 до 6 месеца. Когато мярката изисква предишна година или от 1-ви януари, това не е използвано. В същото време в туризма работят освен фронтмените в хотелите и заведенията за хранене, само че това са и охранители, музиканти, снабдители на разнообразни услуги, които не са обхванати от тази помощ. За разлика от европейските страни, ние не получаваме помощта, която би трябвало да получим, по тази причина е по-добре стопанската система да работи, тъй като когато бизнесът работи има пари за всички, а когато разчитаме на страната – пари няма.

- Какъв % от работещите в туризма са имунизирани, тъй че да подсигуряват сигурността и спокойствието на посетителите?

В туризма към 67% са имунизираните. Навсякъде има хора, които не желаят да го създадат, има преболедували или страдащи от други болести. Като цяло туризмът е с максимален % имунизации след медицинския личен състав.

Ваксинирането е въпрос на просветеност. Това е акт, който всеки би трябвало осъзнато да одобри като форма на избавление. Ако не го направи гратис на зелен кулоар, при персоналния си доктор или в болница, то когато вдигне температура и изпадне в тежко положение, а може да има и летален излаз, то това ще бъда извънредно тежък удар за обществото – и финансово, и като загуба на хора.

- А по какъв начин гледате на концепцията за ваучерите от по 50 лв. против имунизация, препоръчани от Националния ръб по туризма? Трябва ли да ги има?

Обсъждано е това предложение. Вчера имаше среща сред министър Кацаров и министър Балтова, те не възразяват в случай че има средства, само че защото няма средства по всяка възможност няма да бъде осъществена тази мярка.

Моето мнение е, че би трябвало да действаме по различен метод, даже в случай че би трябвало санкционно. Банкнотите могат да се маркират и светвате в случай че сте пипали пари, които не е трябвало. Светват и всички, които имат позитивен PCR или антигенен тест. Те светват, когато влязат в болничното заведение и обикновеният въпрос е: „ Защо ти не се имунизира, когато имаше тази опция? Защо нанасяш 1 000 лв. вреда на обществото и вреда на фамилията и околните си? Защо го правиш? “

Ако това би трябвало да бъде пътят на изчистване на обществото от тази зараза посредством измиране на тези, които не желаят да се имунизират, то това е един много тежък, мъчителен и скъпоструващ метод. Затова интелигентното решение е имунизация.

- Мислите ли, че в случай че България предложи безвъзмездна имунизация за задгранични туристи, по този начин наречения „ имунизационен туризъм “, това би ли нараснало осезаемо идващите у нас?

Това е тежък юридически въпрос, защото договорът на Европейски Съюз с компаниите, производители на ваксини е, че страната поема напълно отговорността за имунизираните с съответната ваксина. Т.е. компаниите не носят отговорност, в това число и за правосъдни каузи, които могат да бъдат заведени против тях. Пречката е, че ние нямаме измерител за имунизираните в България задгранични жители – в случай че заведат каузи на каква стойност ще бъдат и кой би трябвало да ги финансира.

- По данните на Световната организация по туризъм секторът ще се възвърне изцяло до 2024-2025 година и имунизацията ли е ключът към възобновяване на туризма. Какви са Вашите прогнози за България?

Тази година несъмнено ще имаме доста повече туристи от предходната година. Дай Боже да можем да удвоим техния брой, тъй като когато става въпрос за 50 000 туристи от Русия предходната година, в този момент могат да станат 100 000 при отварянето на полетите. 2018 и 2019 в този момент ги виждаме като доста хубави години, с доста туристи, само че те в действителност бяха слаби за туризма, ние имахме ниска претовареност на многомилионната леглова база по Черноморието. Заетостта беше в границите на 60-63%, т.е. ние имахме над 35% празни кревати във върха на сезона. Тоест възобновяване в предходните граници ще стане тогава, когато индустриализираният туризъм бъде мощно сведен, по метода, по който го виждаме в този момент.

- В едно изявление казахте, че аргументите за проблемите в туризма са изтъквам „ слаби политици “. В тази връзка по какъв начин ще коментирате настояването на туроператорите за оставка на служебния министър на туризма Стела Балтова, учредено ли е то?

В този случай Стела Балтова е безусловно права. Съвсем ясно е, че група търговци, представящи се като туроператори са обрали български туристи и са похарчили парите им за други цели, без значение че настояват, че са ги дали за заведения за хранене и хотели. При една проверка на техните счетоводни сметки ще се види, че те са закупували материали и са имали други разходи, разнообразни от предопределените – да бъдат осъществени туристическите пътувания.

Голяма част от туроператорите са възстановили парите на своите доверители, друга част са употребявали предходна скица по гранд за възобновяване, само че има и такива, които са злоупотребили с парите. Съвсем обикновено е министърът да желае да знае по какъв начин тъкмо са изразходвани средствата, които те са получили по стратегии и няма по какъв начин някой в този момент да твърди, че няма по какъв начин да извърши тази инспекция, тъй като нямал счетоводен потенциал. Като няма да завършва.

Кражбата на пари от туристи, което е осъществено и то е реалност, без значение дали е публично установено или не, нанесе голяма щата на доверието на хората да пътуват с туроператори и както виждате една огромна част от тях се самоорганизират.

Независимо от това тези, които не престават да работят на този пазар би трябвало да създадат гаранционен фонд. Видяхме, че управленията на тази асоциации, които сега са против Стела Балтова даже нямат визия какво е това гаранционен фонд. Видни професори настояват, че страната би трябвало да финансира, което значи цялостно непознаване на европейските условия и законодателство.

Това са пари на доверителите – доверителна сметка, която никой не може да пипа и няма по какъв начин страната да взе участие и да заплаща за разходи отвън предмета на активност. Аз съм погнусен от това, което се случва в туроператорската активност и отбраната на тези туроператори, които са нанесли щати на българския туризъм.

- Какви политически промени са нужни, с цел да стартираме най-сетне да печелим от туризма в България?

Това е въпрос на тактики и държавническо мислене. Ние нямаме никаква тактика във връзка с развиването на туризма. Ако тактиката е да работят украинци, молдовци и киргизстанци, каквито в този момент работят, ние имаме заведения, в които единствено 20% от личния състав е българки, останалите 80% са чужденци. Това ли разбираме под туризъм – да оказваме помощ на стопанските системи на други страни и на техните жители да получават пари, да внасяме артикули от Турция, Гърция, Македония, Колумбия и целия свят и да оставяме българската продукция да гние по полето и в оранжериите неизползваема? Смисълът на туризма е възстановяване на локалните стопански системи и основаване на работни места. Ако отидете в страни като Швейцария и Австрия, там ти дават сок от круши, тъй като в техния регион отглеждат това и оферират главно локалното си произвеждане. Ние нямаме тези локални храни и води ли?

Реализацията на локалното произвеждане е основна, с цел да имаме население, хора, пари и да бъдем богати. Ние имаме малко сбъркана идея в туризма тъкмо поради този индустриализиран туризъм. Това, което имаме тук като произвеждане – локално, млечно и всякакво друго, това е изключителното преимущество на нашия туризъм.

- Как ще коментирате цените по родното Черноморие. Някои български хотели оповестиха по-високи пакетни цени от Дубай и Бора Бора, правилото сезон година храни работещ ли е, изключително след тази пандемия, която засегна стопански освен бизнесите, само че и джоба на всеки един от нас?

Не е работещ, несъмнено. Цената я заплаща този, на който му харесва. Човек, който има пари си прави сметка на парите. Те могат да пътуват на всички места, няма никакво значение. В България хората пътуват приблизително 5.4 пъти в годината. Ние осъществяваме към 19-20 млн. пътувания в годишен проект при 3 500 000 интензивно пътуващи.

Всеки уикенд ние имаме приблизително към 190 000 до 230 000 автомобила на автомагистралите. Всичко това е възстановяване на локалната стопанска система. Много мощна динамичност имаме в туризма и цените са каквото желаете да платите – кеф ви да платите, кеф ви не, само че места съвсем няма. Толкова е необятно ветрилото на цените, толкоз доста са опциите, изключително в България – от 0 до 2 000 лв. се дават за отмора, само че хората в България са ларж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР