Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за

...
Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за
Коментари Харесай

Какво да НЕ консумираме в горещите дни

" Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за страдащите от сърдечно-съдови болести, защото високата температура е обвързвана с процеси на дехидратация, на намаление на артериалното налягане и на активиране на симпатикусовата нервна система ". Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница.

" Двойно да се усили приемът на вода, който всекидневно е към литър и половина дневно. Пълните хора би трябвало да пият повече вода, в сравнение с слабите ", поучава лекарят. По думите му в горещите дни въобще не се предлага пиянство на алкохол, като се изключи бира.

Гореща вълна обгръща страната: Как да се предпазим от жегата?

Хората със сърдечно-съдови болести

Хората, страдащи от сърдечно-съдови болести, които одобряват лекарства поради нарасналото си кръвно налягане, би трябвало леко да понижават дозата на диуретиците, като стойностите на кръвното налягане не би трябвало да се намаляват под 120/80 в домашни условия. Не предлагам пиянство на айран със сол, в случай че стойностите на кръвното налягане се намалят много, защото солта води до различен вид задръжка на вода. Най-добре е да се пие вода, сподели още той. В редки случаи се пие айран със сол, като за здравите хора няма спънка да го употребяват, добави той.
Намаляване на дозата на медикаментите не е нужно наложително да бъде назначено от доктор, тъй като няма по какъв начин за къс интервал от време над два милиона хипертоници да се срещнат с лекаря си. Ако пациентът пие високи дози антихипертензивни лекарства, може да понижи един от медикаментите на половина, само че единствено за няколко дни. Обикновено лекарите предлагат кой медикамент през годината може да бъде в леко понижена доза. Не може пациентът своеволно да спре лекуването си, подсети проф. Георгиев.
Тези рекомендации са за хора с артериална хипертония, която се среща при над 70 на 100 от хората със сърдечно-съдово заболяване. Добрият надзор на нарасналото кръвно налягане, който се реализира с медикаменти, подсигурява понижаване на затрудненията от други болести, в случай че има такива – стенокардии, сърдечна непълнота, някои аритмии и други
При засегнатите от сърдечно-съдово заболяване по принцип не предлагаме или мощно ограничаваме визитите на фитнес или сауна, добави проф. Георгиев.

При поява на аритмии да се внимава с изпотяванията

При другите сърдечни аритмии би трябвало да се внимава с изпотяванията поради загубата на електролити, сподели още проф. Георгиев. По думите му в някои случаи поради топлината може да се намали равнището на серумния калий и натрий. Добре е при продължителни жеги равнищата им да се проследят с лабораторно проучване, предложи той.

COVID-19, сърдечно-съдови болести и високи температури

Нека на този стадий да приемем COVID-19 като грип - колкото е заплахата от грип, толкоз е и от COVID-19, сподели проф. Георгиев в отговор на въпрос дали има по-висок риск от високите температури за хора, които страдат от сърдечно-съдово заболяване и са преболедували коронавирусната зараза. По думите му кардиолозите са следили доста сърдечно-съдови затруднения, станали в хода на коронавирусната зараза, които след това са отзвучали. Често са следили перикардни изливи, миокардити, някои ритъмни нарушавания. Ако персистират тези недоволства след COVID-19, несъмнено рискът от високите температури е по-висок, тъй като аритмиите се ускоряват от високите температури, може да се утежни и сърдечната функционалност, в случай че човек е обезводнен. Не може да се каже генерално, че всеки, който е претърпял COVID-19, е заплашен от затруднения. Различните типове на коронавирусната зараза имаха разнообразни изяви. Първият беше с доста дихателни, само че с по-малко сърдечно-съдови затруднения, само че по-късно обстановката се промени, сподели още той. По думите му през последната година мощно понижиха сърдечно-съдовите затруднения, тъй като понижиха и случаите на COVID-19.

От алкохолните питиета се предлага единствено бира

В горещините и за здрави, и за заболели хора не се предлага банкет на никакъв алкохол, тъй като е вазо-дилататор и уголемява кръвоносните съдове, което може да докара до пристъп. По думите на лекаря може да се пие бира, само че да не се приема като сурогат на вода.
Опасно за бъбреците става, когато се понижи уринирането, тъй като колкото по-малко течност минава и се филтрира през бъбреците, толкоз по-голяма е вероятността да им се навреди.
Бъбреци, сърце и мозък са директно свързани, а от позиция на лекуването сърцето и черният дроб, дружно с бъбреците, са доста свързани. Ако се повреди бъбрекът, се утежнява сърдечната функционалност. Ако се повреди черният дроб, част от медикаментите, които се одобряват за лекуване на сърцето, не всеки път имат триумф в лекуването. Когато има промени в сърцето, може да има промени и в съдовете, които го хранят, а оттова произтичат и затрудненията. Ако е разполагаем и диабет, кръвоносните съдове страдат доста.

Вода

Дори и да се пие доста вода, остатъкът от нея се изхвърля, а организмът е спокоен. Целта е да не се утежни бъбречната функционалност. В отговор на въпрос дали ще се натоварят бъбреците, проф. Георгиев сподели, че ще бъдат натоварени, само че и пречистени. Половината от водата ще бъде изхвърлена посредством изпотяване и посредством издишване. Само в студено време човек отделя течностите главно посредством урината си и доста по-малко посредством потта. В жегата човек отделя доста пот и огромно количество от водата се изпарява посредством повърхността на тялото.

Кафе в горещо време

Попитан дали да се пие кафе в горещите дни, проф. Георгиев сподели, че зависи от типа на кафето и честотата на пиянство. По принцип за кафето се споделя, че в случай че всекидневно се пие, няма някакъв важен резултат върху сърдечната периодичност, а има най-малък резултат върху кръвното налягане, тъй че в случай че човек всекидневно употребява кафе, то не би му повишило кръвното налягане, само че и не би го намалило. Евентуално може да увеличи сърдечната периодичност. Ако обаче човек по принцип не пие кафе, първата доза кафе може да увеличи пулса и артериалното налягане нищожно.
Здравите хора и високите температури
При здравите хора нарасналият банкет на вода е изцяло задоволителна мярка. Физически дейните хора, с изключение на вода, може да употребяват сокове с полиминерално наличие. Хората, на които им е позволен фитнесът, умерено могат да устоят по-големи натоварвания в жегите. След това, обаче, би трябвало да пият вода. На тези, на които фитнесът е неразрешен по някаква причина, както и визитата на сауна, би трябвало да бъдат доста деликатни, подсети кардиологът.

Топлинен удар

Топлинен удар се получава при непосредствено и дълго излагане на мощно слънце и температура. Той е обвързван с остра дехидратация, като първичните му признаци са замаяност, гадене и повръщане. В горещи дни не се предлага излизане на открито в диапазона 10:00 – 16:00 ч. Кардиологът поучава хората, които са на плаж, по-често да стоят на сянка или постоянно да влизат във водата, както и да пият повече вода.

Препоръки

Без ограничения в горещото време се стига до изнемощялост, намаление на кръвното налягане и учестен пулс. Проф. Георгиев предложи заран рано да се проветряват домовете, а през останалата част от деня прозорците да бъдат затворени, с цел да не влиза парещ въздух. Не се предлага излизане в горещото време, както и непосредствено излагане на слънце. Приемът на вода да бъде към два пъти повече от нормалното количество, което по принцип е 1,5 литра. Има данни, че в случай че се употребява по-студена вода, тя работи върху симпатикуса и понижава сърдечната периодичност, сподели още той. Ако хората усещат сухота в устата, в случай че езикът им е по-сух, значи, че не са добре хидратирани и се нуждаят от в допълнение вода. Да не се носят облекла, увеличаващи изпотяването, добави той. Изпотяването е еквивалентно на приема на диуретици, като изпотяването, дружно с издишването, водят до дехидратация, сподели още проф. Георгиев.

Населението на света не е крепко

Честотата на хипертонията е над 40 на 100 от възрастните. Като се прибавят и хората, наранени от исхемична болест на сърцето, както и затлъстелите, процентът става още по-висок. Пълните хора би трябвало да пият повече вода, когато околната температура е висока, тъй като те имат по-голяма телесна повърхнина и изпотяването при тях е по-силно, добави лекарят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР