Темпът на промяна на цените значително се забавя спрямо това,

...
Темпът на промяна на цените значително се забавя спрямо това,
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов, ИПИ: Топим инфлацията

Темпът на смяна на цените доста се забавя по отношение на това, което виждахме последната година, само че при някои цени и тези месеци виждаме покачване.
Това сподели за БНР Лъчезар Богданов - основен икономист на Института за пазарна стопанска система. Той напомни, че през юли е имало покачване на цените на електрическата енергия и топлоенергията, както и на суровия нефт, а оттова - на течните горива.

" Юли и август има покачване на цените на енергоносителите, което ще се отрази на месечната инфлация. Важното е, че на годишна основа инфлацията спада. С други думи, в случай че гледаме с какъв брой са се увеличавали цените за 12-месечен интервал, тази смяна е доста по-малка в този момент, в сравнение с беше и през зимата, и през есента ".

“Струва ми се, че се резервира процесът на изстудяване на измененията в цените. Наистина топим инфлацията, т.е. при нас спада с по-бързи темпове, в сравнение с в по-богатите и по-развитите страни в еврозоната. Въпросът е с какъв брой? ", разяснява Богданов в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ".

" Като цяло стартира да спада темпът на инфлацията. Цените към момента не спадат, на огромна част от стоките. Макар, че тук и там виждаме даже и спад на цените ".

Въпросът, съгласно Богданов, е дали държавното управление има политики и ограничения да направи нещо в идващите 6-12 месеца в устрема си за участие в Еврозоната.

" България е от дребното страни в Европейски Съюз, в които приходите порастват, въпреки и с доста малко, с по-висока степен от инфлацията. Това прочее е и евентуално обяснението на повишаването на част от услугите - тъй като има платежоспособно търсене, изключително в огромните градове ", счита той.

У нас има трайно ниска безработица и възходящи заплати.

" Понякога спадът на инфлацията е обвързван и с икономическа рецесия и икономическа криза. Не е доста ясно кое всеки би усетил като по-добро - растеж на цените и растеж на приходите или пък да няма растеж на цените, дори да поевтиняват доста артикули, в това число течните горива, само че в действителност да имаме съществено повишаване на безработицата ", уточни икономистът.

Бюджетирането е същината на политическото състезание, посочи Богданов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР