Тематична фотоизложба “Годината ни заедно” ще бъде открита в изследователски

...
Тематична фотоизложба “Годината ни заедно” ще бъде открита в изследователски
Коментари Харесай

Етносите в Пловдив представят фотоизложбата Годината ни...

Тематична фотоизложба “Годината ни заедно” ще бъде открита в проучвателен център-музей “Тракарт” на 16 ноември - Световният ден на етническата приемливост. Събитието ще е от 18.30 ч. и се провежда от етнически общности с най-стара история в Пловдив, представители на Фондация “Заедно”.

Фотосите ще бъдат разположение на 4 равнища и ще могат да се прегледат от пловдивчани и гостите на града до 20 ноември. Разходката стартира с „ Машината на времето “, която ще ни подсети за посланията на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, прочут още на античните пътешественици и средновековни летописци като конгломерат от етноси, които живеят дружно в мир и съгласие. Пловдив съхранява културното завещание на доста народности, завещание, което е част от историческата ни памет и би трябвало да се пази и от поколенията след нас.

Първото равнище, където в новия проучвателен център на Тракарт е ситуирано „ Изкуство от страната на Догоните " ще е отдадено на познанията, които предават актуалните представители на другите общности. Понякога, някои забравени обстоятелства разкриват една цяла нова галактика пред нас.

Второто равнище ще е “нашият дом”.

В обграждане от праисторически артефакти от „ Културна Марица” ще се докоснем до онази атмосфера, която събира всяко семейство край огнището, признакът на всеки дом, без значение дали е строен преди 8000 години или през днешния ден.

Преходът към културата и обичаите, които разкриват идентичността ни, само че и ни свързват, ще е на третото равнище, а четвъртото ще разрие пъстрата " Етно сбирка " от разнообразния културен живот на общностите. През 2016-та и 2017-та година етносите реализираха дружно над 30 изложения, музикални и тематични вечери, благодворителни събития и планове, които към този момент са част от културният живот на града. Посетителите ще могат да усетят силата, която е нужна, с цел да се “вдъхне живот” на всичко и с която може да “диша” градът.

Още от най-древни времена двете сили, определящи виталния цикъл на хората са били слънцето и земята. Точно тук, на 4-то равнище, измежду артефактите, които пази “Тракарт”, може да се открият точно знаците на слънчевото Божествено начало и Богинята-Майка – земното начало - символика, която е в основата на всички духовни учения и носи мъдростта на живота.
тагове естонси фотоизложба Годината ни дружно Тракарт ден на толерантността  Етносите в Пловдив показват фотоизложбата  Етносите в Пловдив показват фотоизложбата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР