Темата за здравето на щитовидната жлеза е все по-актуална, тъй

...
Темата за здравето на щитовидната жлеза е все по-актуална, тъй
Коментари Харесай

Полезни навици, които ще подобрят функцията на щитовидната жлеза

Темата за здравето на щитовидната жлеза е все по-актуална, защото съгласно статистиката над 600 000 българи страдат от нарушена функционалност на тази ендокринна жлеза. Този дребен, само че доста значим орган е ситуиран в предната част на шията и дава отговор за отделянето на хормони, които въздействат върху скоростта на метаболизма и синтеза на протеини. Нарушенията във функционалностите на тази жлеза са няколко – хипертиреоидизъм (когато тя създава прекомерно огромно количество хормони); хипотиреоидизъм (характеризиращо се със занижена секреция на хормони); увеличаване на щитовидната жлеза (гуша); инфектиране на щитовидната жлеза (тиреоидит); възли на щитовидната жлеза и рак. Разбира се, преди да предприемете лекуване или пък смяна в диетата, постоянно би трябвало да се консултирате с доктор. В идващите редове ще ви предложим няколко потребни навика, които ще подобрят здравето на щитовидната жлеза. Ето ги и тях:

Детоксикирайте черния си дроб
Консумацията на храни и питиета, които усъвършенстват функционалността на черния дроб и подкрепят детоксикацията могат да се окажат от главно значение за здравето на щитовидната жлеза. Черният дроб се свързва както с преработката на хормоните, които щитовидната жлеза секретира, по този начин и с ускоряването на метаболизма. Храни, които могат да ви оказват помощ за по-добър детокс са: чесън, грейпфрут, алено цвекло, лимони, зелен чай, орехи, ябълки, куркума и канела.

Консумирайте храни с невисок гликемичен показател
Подобни храни могат да се употребяват освен с цел да поддържате вашите килограми в норма, само че и с цел да подобрите здравето на щитовидната жлеза. Гликемичният показател на храните съставлява числова канара, която демонстрира по какъв начин дадена храна се отразява на равнищата на кръвната захар. Храните с невисок ГИ нормално се отразяват по-умерено на равнищата на глюкоза, до момента в който тези с висок ГИ предизвикват внезапното ѝ повишаване, което може да докара до така наречен пикове на кръвна захар. След тези пикове нормално следват внезапни спадове в равнищата, при които ще почувствате още веднъж предпочитание да консумирате храни, които да покачат внезапно кръвната захар.
Продължителното поддържане на високи равнища на кръвна захар може да докара до увреждането на значими тъкани и органи – бъбреци, очи, кръвоносни съдове, нервни влакна; дехидратация; диабет; сърдечни проблеми и други. Ето за какво, като част от предварителната защита и грижата за щитовидната жлеза към диетата си можете да включите артикули като: зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и други

Медитирайте
Социалните мрежи постановиха нови трендове в метода, по който хората възприемат здравето. Често пъти свързваме положителната физическа форма с положително здравословно положение, само че в действителност зад това мълчешком изказване няма действителни доказателства. Физическите извършения със средновисока и висока активност могат да покачат равнищата на стресовия хормон кортизол, който пък от своя страна да потисне секрецията на хормоните, създавани от щитовидната жлеза. Практики като йога, медитация и даже акупунктура могат да понижат доста равнищата на напрежението и по този начин да подобрят общото ви здравословно положение.

Приемайте есенциални мастни киселини
Добавянето на есенциални мазнини (съдържащи се в зехтина екстра върджин, лененото семе, суровите и неподсолени ядки и семена, авокадото, мазните риби и др.) към всяко хранене ще ви помогне да възстановявате равнищата на хормоните, които се създават от щитовидната жлеза. Тези типове мазнини се смятат за значително значими, защото те би трябвало да бъдат получени посредством диетата и не могат да бъдат синтезирани от организма.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР