Темата за все повече присъства в медийното пространство и между

...
Темата за все повече присъства в медийното пространство и между
Коментари Харесай

Българи създадоха мрежа, която не пропуска мръсния въздух в помещението

Темата за от ден на ден участва в медийното пространство и сред хората, и се обрисува като сериозен проблем, който с години остава неуреден. Именно той става причина общественият бизнесмен Борис Колев да стартира да търси вид по какъв начин може да спре навлизането на рисковите за здравето частици вкъщи. След дълги проучвания, изследвания и разбори, траяли към 2 години се ражда Airate – специфична мрежа, която не пропуща частици с величина над 0.3 микрона и се поставя като комарник или на прозореца.

Пред БГНЕС Колев показа, че с последната си концепция се грижи за чистотата на въздуха в затворени пространства, защото на открито няма какво да направи и там може да се носи маска за фини прахови частици.

„ Вкъщи до момента единственото решение беше да си купиш. Той е положително решение, само че казусът е, че като тръгнеш да проветряваш, резултатът му понижава, тъй като влиза замърсен въздух “, изясни предприемачът и добави, че съществено предизвикателство било да се откри вид, в който мрежата да е задоволително плътна, с цел да спре нездравословните частици, само че да пропуща кислорода. Колев посочи, че в този случай не прави работа, защото му е належащо съществено налягане, с цел да може да премине въздуха.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България остава една от страните в Европейски Съюз с най-вече смъртни сл...

„ След много изследвания дружно с сътрудници от Чехия успяхме да създадем тази мрежа. Тя се създава в завод за нанофибри в Бърно. Мрежата стопира частици от 0,3 микрона нагоре, като най-вредните от 2,5 и 10 микрона ги стопира на над 89%. Мрежата е сертифицирана в института TUV “, уточни той.

Попитан дали не е могло да се реализира 100% резултат, Колев сподели, че е допустимо, само че следователно мрежата би трябвало да бъде още по-плътна и няма да пропуща въздуха, което в тази ситуация е проблем.

Предприемачът заяви, че към този момент одобряват поръчки и квадратен метър от мрежата коства 88 лева

„ С времето се надявам да може да я произвеждаме и в Източна Европа и цената й да падне. В момента машината, която я създава е единствено една “, добави Колев и разяснява, че са се обърнали към производителите на комарници и дограми с покана за партньорство.

„ Ние не произвеждаме рамки и по тази причина търсим сътрудници които вършат дограми, комарници, които вместо елементарната пластмасова мрежа да поставят тази, най-малко в градовете, където е много нечист въздуха “, изясни той.

От думите му стана ясно, че мрежата не е сертифицирана против COVID-19 и на този стадий не обмислят да го вършат.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР