Темата за връщането на задължителната казарма излиза на дневен ред

...
Темата за връщането на задължителната казарма излиза на дневен ред
Коментари Харесай

Каракачанов строява батальона все около избори*

Темата за връщането на наложителната казарма излиза на дневен ред с цикличност, която може да бъде предсказана с акуратност. Зададат ли се избори - и тя изскача от цилиндъра. Най-често от цилиндъра на водача на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който е и сегашен министър на защитата. 

Пушечно месо, лесни цели и джендъри

" От 2021 година може да се вкара наборната военна работа, в случай че в този момент страната стартира да работи по тематиката. Няма да е елементарно, само че и няма да е толкоз скъпо, колкото се пробват да ни изясняват ", сподели Каракачанов пред Втория народен събор на българските офицери и сержанти от запаса месец и половина преди локалните избори. Според Каракачанов възобновяване на наборната военна работа e безусловно наложително, защото на процедура армията няма запас и в случай че в този момент се случи нещо и се наложи да се активизират младежите (между 18 и 30 години), те ще се окажат " пушечно месо " и " лесни цели ". Освен това младите трябвало да “бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри ”. Министърът счита, че употребяваните досегашни причини против връщането на наборната казарма „ към този момент не важат “, защото доста страни от Европейски Съюз и наши съседки са върнали наборната работа, а в някои в никакъв случай не е била отменяна.

Редовната военна работа: скъпа и безсмислена

Много са доводите, че връщането на казармата е безсмислено. Най-прагматичният от тях сочи, че наборната работа е скъпо нещо, може би даже по-скъпо от професионалната войска, само че за сметка на това наборните бойци не способстват за бойните качества, тъй като образованието на един боец, работещ с съвременна техника, трае години. 

В предходния парламент Каракачанов като народен представител внесе проектозакон за връщане на наборната работа. Тогава военните специалисти на Министерството на защитата бяха стигнали до извода, че предстоящите разноски за един наборен боец са 2235.98 лева на месец, до момента в който за професионалните военнослужещи са 1396.77 лева на месец.

Според Каракачанов оптималният период за военната наборна работа е 6-9 месеца, като за дамите ще бъде доброволна. Според данните на Националния статистически институт през 2000 година в България са родени 38 082 момчета. Ако три четвърти от тях по разнообразни способи и аргументи се отърват от работа, в казармата ще влизат към 10 000 годишно, а това прави близо 270 млн. лева спомагателни разноски на година. Реалната сума ще е в пъти по-висока, тъй като военните занимания са скъпо наслаждение. За съпоставяне: бюджетът на България за защита през 2019 година е 1.839 милиарда лева, само че тези пари не стигат и армията е пред колапс.

Проблемът с резервистите

В България има дефицит на работна ръка, няма хора. Военните би трябвало да са 30 000, само че сега " недокомплектът " е към 6000 души. Това, както и неналичието на техника за Сухопътни войски, принуждава командването да мести бойци от едно поделение в друго, с цел да бъдат сертифицирани пред НАТО трите батальонни групи, които са единственият ангажимент на България към Алианса.

Липсващите 6000 души оставят празнота основно в запаса на армията. В този запас би трябвало да се числят някогашни военни или други жители, минали курсове за военна подготовка, които непринудено се записват като резервисти. Те получават годишно една месечна заплата за длъжността си и не могат да откажат, когато армията ги повика за образование или задача. В интервалите на образование или задача те получават месечна заплата. Парите обаче са смешно малко и искащи няма. 

Парите

Подчинените на Каракачанов през лятото написаха различен план за промени в закона за запаса, с който се вкарва доброволна военна работа от 6 месеца. Към този план обаче няма финансови планове и в действителност по него не се работи сега. Което е необичайно, в случай че приемем, че Каракачанов в действителност желае да попълни запаса.

От няколко години насам в България се организират курсовете по военно образование, за които нормално има повече искащи, в сравнение с са местата. В страни като Съединени американски щати армията разчита на резервисти, които се притеглят по доста способи - да вземем за пример заплащане на таксата за обучение и стипендии. Други бонуси са по-лесно започване на работа в полицията и в държавни институции. Това не би решило напълно казуса в България, само че би било добра мотивация за попълване на запаса – изключително в случай че при подписването на контракт резервистът получава и по-висока сума. Все още доста хора напущат армията, така че повдигането на заплатите дружно с други придобивки като жилища и детски градини също биха задържали част от напускащите.

Тези категории - доброволци, резервисти и професионални военни - по дифолт имат мотивация да служат под пагон. Наборните бойци нямат такава. Принудителното им вкарване в казармите ще създаде огромен брой невъзвращенци (защото границите са отворени) и ще трансформира десетки хиляди младежи непредпазливо в нарушители. А тези, които влязат в казармата заради патриотични или други подбуди, едва ли ще научат нещо. Военните порядки от времето на Народна република България към момента не са си тръгнали от празните казарми. За това свидетелстват младежи, минали през доброволните образования напоследък. При приемането им по вековна традиция са ги чакали купчини с облекла и кубинки, от които е трябвало да изровят размера си. Въпреки късия период на курса от един месец денят им е минавал във висене на плаца и очакване с часове на камион за разтоварване. И прочие други занимания, обичайни за наборната работа …

 

Извращенията и руската " фирмена просвета "

Аз съм за наборната работа, сподели ми един военачалник в една от най-големите бази в Съединени американски щати - Форт Хууд. Той се съгласи, че за построяването на един боец са нужни години. Но наборниците най-малко се научават да държат пушка и да извършват заповеди, заключи генералът. Ако мислим от камбанарията на стратегическото военно командване, което по хипотеза би трябвало да е готово за тотална война, от в началото военно образование явно има смисъл. За него обаче са нужни не повече от два месеца. Тъкмо след към два месеца в наборната казарма се организираше клетвата, както помнят всички, изкарали наборна работа. Но те помнят и друго: самонараняванията за отпуска, самоубийствата, извращенията, осакатяванията, убийствата, с хиляди всяка година.

Да, в някои страни в Европейски Съюз има наборна работа или занапред се връща, само че защото поколенията са много по-многочислени от призованите в армията, а се позволява и опция работа, там казармата на процедура е доброволна.

Да не приказваме, че в техните армии не се практикува руската “фирмена просвета ”…

 

*Заглавието е на " Сега "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР