Темата за Република Северна Македония не трябва да се използва

...
Темата за Република Северна Македония не трябва да се използва
Коментари Харесай

Премиерът: Темата за РСМ не не трябва да се използва вътрешнополитически

Темата за Република Северна Македония не би трябвало да се употребява за вътрешнополитически цели. Това съобщи министър председателят Кирил Петков, който дружно с вицепрезидента Илияна Йотова и депутати взе участие в откриването на клуба на Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Петков поздрави българската общественост в Република Северна Македония и акцентира, че българското държавното управление е ангажирано с тематиката за правата на българите в югозападната ни съседка.

Българските управляващи чакат българите в РСМ да бъдат вписани в конституцията.

" Важно е за нас да знаем, че ние не сме изоставени, че някой е пристигнал тук да ни види, да пита по какъв начин сме. Да каже, че най-малко гражданските и националните права ще бъдат предпазени ".

На това се надява журналистът Владо Пенев. Правата на българите в Република Северна Македония ще бъдат предпазени, заявиха в Битоля вицепрезидентът, министър председателят, външният министър и депутати от разнообразни партии. Те разговаряха с представители на български сдружения и участваха дружно в откриването на Клуба на културен център " Иван Михайлов " в Битоля:

" Всички български институции са показани, всички политически партии. Това е жива картина на националния консенсус във връзка с нашата позиция за участието на Република Северна Македония " - акцентира вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че България не е трансформирала позицията си за разговора със Скопие и е значимо управляващите там да изпълнят поетите задължения: " Пътят за участието на Република Северна Македония минава през отворения път сред двете страни. Няма по какъв начин извън, през напън, по този начин, както доста политици се надяват, това да се получи. Трябва да почистим между тях всички тези противоречиви моменти ".

На въпрос има ли заплаха за външен напън при вземането на решение за Република Северна Македония, министър председателят Кирил Петков отговори: " Не би трябвало да мислим за напън от който и да било. Трябва да мислим кой е българският интерес, кой е ползата на Република Северна Македония и дали тези ползи не са в действителност общи, тъй като в случай че нямаме мир и непоклатимост на Балканите, в случай че не можем да вдигнем границите, в случай че не може нашите бизнеси да работят от двете страни, нищо няма да реализираме ".

Министърът на външните работи Теодора Генчовска сподели, че по тематиката за Република Северна Македония имат обща позиция с премиера, само че разликите с външнополитическия му екип остават:

" Той би трябвало да уеднакви неговата позиция с външнополитическия си екип. Външно министерство води формалната политика на България във връзка с Република Северна Македония ".

Страната ни чака управляващите в Скопие да изпълнят уговорките по контракта за добросъседство със София от 2017-та година, а българското " да " за начало на договаряния за еврочленство на югозападната си съседка зависи:

" Те да покажат воля, че могат да покажат съответни резултати, напълно резултати, съответни ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР