Темата за присъствието на българските стоки по щандовете на големите

...
Темата за присъствието на българските стоки по щандовете на големите
Коментари Харесай

Колко български стоки изнася Lidl?

Темата за наличието на българските артикули по щандовете на огромните вериги у нас стана настояща през последните няколко месеца, откакто държавното управление изиска от тях да отделят особено място, където да оферират артикули на локални производители.

В хода на дебата по тази тематика от фирмите разясниха, че през последните години интензивно работят с някои от българските снабдители и изнасят сполучливо родни артикули за задгранични пазари. Една от фирмите, които по време на диалозите с държавното управление подчертаваха върху тази тематика е немската Lidl.

Актуални данни на веригата, оповестени в публично известие от тази седмица, демонстрират, че за финансовата 2019 година, която е завършила през февруари 2020 година, оборотът от износа на български артикули е достигнал близо 40 422 000 лв.. В съпоставяне с миналата той се е нараснал с 33% или с 10 милиона лв..
 Големите вериги към този момент са длъжни да отделят място за районни производители
Големите вериги към този момент са длъжни да отделят място за районни производители

Място за продажба, която да е обозначена

През същия интервал от компанията показват, че са работили с 39 родни компании, които са съумели да изнесат 124 разнообразни продукта на редица европейски пазари при 109 продукта за 2018 година. От Lidl прибавят, че сред 2016 и 2019 година растежът на броя изнесени артикули е над 200%.

Основните пазари за българските артикули са прилежащите Румъния и Гърция, както и Германия, Хърватия и Унгария. Най-голям размер има експорта за северната ни съседка, като осъщественият там оборот възлиза на над 15 милиона лв.. В магазините на веригата в Румъния се продават 40 разнообразни типа артикули, в това число самун и печива, прясно месо, плодове и зеленчуци, яйца, охладени месни и млечни артикули.

" Най-изнасяният български артикул за поредна година е хлябът, който през 2019 година се изнася в 7 страни. Най-голям е износът в Румъния, следвана от Гърция, Кипър, Хърватска, Словения, Словакия и Сърбия. След хляба се подреждат артикули като сурови барчета, оризовки и оризови артикули, олио и разнообразни замразени храни ", допълват още от компанията.

Междувременно в края на предходната година от Сдружението за съвременна търговия (СМТ) показаха данни, съгласно които веригите Billa, Kaufland, Lidl и T Market демонстрираха, че два от три продукта в главните хранителни категории, продавани в техните магазини, са български.

От тях с максимален дял са локалните артикули - 76%, както още самун, млечни артикули, плодове и зеленчуци.
 Колко български артикули продават Billa, Kaufland, Lidl и T Market?
Колко български артикули продават Billa, Kaufland, Lidl и T Market?

Четирите вериги държат към 30% от търговията с бързооборотни артикули у нас
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР