Темата за екраните и подрастващите става все по-дискутирана, а мненията

...
Темата за екраните и подрастващите става все по-дискутирана, а мненията
Коментари Харесай

Фонов шум, болно дете, работа с дете вкъщи, хранене пред екран – какво е редно и какво не

Темата за екраните и подрастващите става все по-дискутирана, а мненията на експертите са постоянно спорни. Причината за това е, че въздействие върху детето оказва освен неговата възраст, само че и доста други фактори, като да вземем за пример качеството на наличието, какви други интензивности има включени в деня му, взаимоотношенията с родителите и връстниците, генетичните му заложби и така нататък.

Когато приказваме за ограничение на екранното време , визираме това, което служи за развлечение, а не това, което носи някаква изгода за фамилията. В това число влизат филмчета и интерактивни игри на всевъзможни типове устройства (телефон, таблет, компютър, тв приемник, разнообразни конзоли).

На едни от най-често задаваните въпроси във връзка с характерни проблеми при екранното време и децата споделя в новия епизод на Александрина Георгиева - сертифициран обучител по цифрово богатство.

Фонов звук – въздейства зле на концентрацията

Присъствието на телевизия или радио на заден декор, до момента в който детето си играе, може да има неподходящ резултат върху развиването му. Защо?
За дребното дете играта и опознаването на околната среда е от значително значение. Чрез проучване и централизация върху заниманието, то получава информация за разнообразни обекти и се научава по какъв начин да я употребява по съответен метод в всекидневието. По този метод дребното учи, а фоновата телевизия може да повлияе на времето, в което детето се концентрира върху едно занятие, без значение, че то поглежда към екрана единствено за секунда и по-рядко от минута. Основна причина за това е непостоянството на звучите, които ангажират мозъка и го разсейват.

Как да оцелеем с дете, когато работим у дома

Правилната настройка е доста значима. Работен ден с детето, без значение дали е всекидневие или случайно, не минава като дните, в които сме сами и разполагаме с цялото си време и внимание. Не всичко ще мине по проект, темпото на работа ще бъде друго и ще бъдем постоянно разсейвани. В тези моменти е добре да си подсещаме, че децата имат същинска потребност от нас в този интервал. Дори да ни наподобява, че ни разсейват и пречат преднамерено, това в действителност не е по този начин.

Болно дете – да предлагаме ли телефон?

Когато детето е болно, само че пък не го мори температура, а не е на детска градина, тъй като би трябвало да остане у дома – най-удобно е да гледа филмче по малкия екран или клипче на телефона... С какво друго може да се занимава, почивайки на дивана? Истинският ключ към култивирането на умеенето на детето да играе единствено и без екрани, е да му предложим интензивности и занимания съгласно неговите съответни потребности и ползи. Да оставим то да води, а ние по-скоро да поддържаме подкрепяща роля, участващи и допълващи с хрумвания, когато е належащо.

Хранене и детски клипчета

Проблемът с храненето пред екран е, че това е решение, което ни оказва помощ в кратковременен проект, само че в дълготраен може да остави неприятни последици в живота на детето.Това е табиет, в който храненето е вторичен развой - машинално натъпкване. Детето не гради привички или връзка с храната, забавя се метаболизмът, покачва се риска от наднормено тегло, а дружно с това могат да дойдат доста здравословни проблеми

И още – доста съответни решения и хрумвания по какъв начин да се оправим в сложни моменти без да прибегнем до предлагането на клипчета на телефона – вижте в новия епизод на “Ох, на мама! Podcast ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР