Габрово и София са отличените в Мисията на градовете на

...
Габрово и София са отличените в Мисията на градовете на
Коментари Харесай

Габрово опитва да стане "зелен и умен" град

Габрово и София са отличените в " Мисията на градовете " на Европейска комисия, която цели да трансформира 100 града в климатично неутрални до 2050 година Европейска комисия ще даде техническа и регулаторна поддръжка, а Horizon Europe ще влага общо към 350 млн. евро в научноизследователски действия в определените градове до 2023 година Действията по поканите на Horizon Europe ще обзет необятен набор от тематики като градско обмисляне и планиране за климатично неутрални градове, устойчива градска подвижност
За град като Габрово, който се намира в сърцето на Стара планина, думата " зелен " е някак си естествена. Но в XXI век това към този момент има различен смисъл - а той е да живеем с природата, тъй че да не й вредим, и да пренастроим всички човешки действия в щадящ за околната среда режим. Затова Европейският съюз влага милиони евро в решаването на това уравнение.

До края на януари градове с над 50 хиляди поданици можеха да аплайват в. 377 приложения бяха получени от всички страни - членки на Европейски Съюз, както и девет страни, които договарят за асоцииране. След деликатна оценка комисията разгласи на 28 април и които.

Сред тях са София и Габрово.
Реклама Какво съставлява " Мисията на градовете "?
Мисията на градовете ще съвмести напъните на локалните управляващи, жителите, бизнеса и вложителите. Ще бъдат подписани контракти със 100-те утвърдени града, които не са правно обвързващи, само че ще съставляват. Платформата ще даде нужната техническа, регулаторна и финансова помощ на градовете. Допълнително единствено през интервала 2022-2023 година Horizon Europe ще влага към 350 милиона евро в научноизследователски и иновационни действия в тях. Действията по поканите на Horizon Europe ще обзет необятен набор от тематики като (първата покана беше отворена от 11 януари 2022 година до 26 април 2022 година с общ показателен бюджет 117 млн. евро; втората покана ще бъде отворена от 28 април 2022 година до 6 септември 2022 година с показателен бюджет 42 млн. евро).
Що е то " зелен и образован град "?
В Европейския съюз близо три четвърти от популацията живее в градски региони, като се чака този дял да нарасне до малко над 80% през 2050 година Концентрацията на хора и активността в градовете постоянно предизвиква високи равнища на замърсяване и отрицателни въздействия върху въздуха, водата и отпадъците. Към момента градовете използват към 80% от сила в Европа. В същото време те дават центрове, в които хората, бизнесът и ресурсите могат да се обединят за новаторска активност, специализация и повишение конкурентоспособността на районите.

" Интелигентният град " е място, в което обичайните мрежи и услуги стават по-ефективни посредством потреблението на цифрови решения в интерес на жителите и бизнеса, дефинира Европейската комисия. Всъщност " интелигентният град " цели още ефикасно потребление на ресурсите и по-малко отрицателен резултат върху околната среда. Това значи " умни " градски транспортни мрежи, усъвършенствано водоснабдяване и уреди за изхвърляне на боклуци, по-ефективни способи за осветяване и отопление на постройките. Не на последно място, " интелигентният град " се свързва с по-отзивчива градска администрация, по-безопасни публични пространства и посрещане на потребностите на застаряващото население.

Градовете да играят съществена роля в постигането на климатична индиферентност до 2050 година е задачата на Европейския зелен пакт. Те могат доста да допринесат за задачата на Зелената договорка за понижаване на излъчванията с 55% до 2030 година и по-практично - да предложат по-чист въздух, по-безопасен превоз и по-малко тапи и звук на своите жители.
Реклама Габрово - " положителният образец "
При оповестяването на 100-те града, които ще бъдат включени в задачата, Урсула фон дер Лайен, ръководител на комисията, сподели: " Зеленият преход си пробива път в цяла Европа сега. Но постоянно има потребност от пионери, които си слагат още по-високи цели. Тези градове ни демонстрират пътя към по-здравословно бъдеще. Ще ги подкрепим в това! Да стартираме работата през днешния ден. "

" С задоволство и горделивост, само че и с яснотата за поетия ангажимент, Габрово приема достижението да бъде определен измежду всички 377 европейски града, кандидатствали в Мисията на Европейски Съюз. Участието на Габрово в задачата е естественото продължение на политиките, водени от община Габрово по посока запазване на околната среда и надграждане на уговорките, поети с оценката " Европейски зелен лист 2021 ", споделя пред " Капитал " кметът на община Габрово Таня Христова. " Присъединяването ни към задачата дава преимущество на Габрово в прехода към климатична индиферентност като част от Европейския зелен пакт. Тъй като дейностите против изменението на климата от ден на ден изискват внедряване на " умни " и новаторски решения, а Габрово е град, декларирал и подхванал стъпки към потребление на високотехнологични подходи в дейностите по запазване на естествените полезности и човешкото здраве, това би разкрило нови благоприятни условия пред нашия град, посредством които да развиваме и подобряваме към този момент започнатото ", прибавя и Десислава Сутева, гл. специалист " Връзки с обществеността " към общината.

В кандидатурата на Габрово са подчертани най-важните планове и начинания, а те са свързани с вложенията в екологичен градски превоз, развиването на интегрирана система за ръководство на отпадъците, пилотния план за " мъдро " разделно събиране на отпадъците, депозитната система за назад приемане на отпадъчни материали, упования развой по узаконяване към Zero Waste Europe.

Чрез пилотния план на Габрово за " мъдро " разделно събиране на боклуци са построени две площадки за подземно сметосъбиране. Всяка от тях включва по два жълти контейнера за рециклируеми боклуци и по един кафяв за биоразградими боклуци. Обемът на всеки под земята резервоар е 3 куб.м, което се равнява на три общоприети пластмасови съда за боклуци. Подземните съдове са оборудвани със система от датчици за следене равнището на запълване и температурата. Иновация в тези площадки е самостоятелният достъп, който разрешава единствено потребителите, живеещи в зоната на всяка площадка, да употребяват контейнерите. Всяко домакинство разполага с чип, посредством който отключва контейнера, а системата изпраща данни към сървър в община Габрово, където се регистрира честотата на изхвърляне на боклуци и типът на отпадъка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР