ТЕЛК-комисия издава решения на починали хора. В Кърджали пациенти чакат

...
ТЕЛК-комисия издава решения на починали хора. В Кърджали пациенти чакат
Коментари Харесай

Абсурд! Хора чакат 2 години за ТЕЛК, издават им решение посмъртно

ТЕЛК-комисия издава решения на умряли хора. В Кърджали пациенти чакат с години, с цел да минат, а най-краткият период, в който документите им се преглеждат, е две години. Това е и повода доста от болните да не дочакат инвалидната си пенсия.

Още на входа на болничното заведение пациентите схващат, че нямат късмет да стигнат до комисията в законоустановения 3-месечен период. Съобщение на вратата осведоми, че сега ТЕЛК се занимава със случаите от 2015 година, съобщи бТВ.

Председателят на ТЕЛК-а доктор Илия Габровски призна, че ситуацията е такова най-малко от 10 години. Комисията не била в положение да прегледа повече от 30 души дневно.

В Кърджали работи единствено една комисия, тъй като няма искащи лекари, с цел да се открие втора. Д-р Гинка Симитчиева от ТЕЛК Кърджали изясни, че лекарите не желаят, тъй като нямат право редом да работят в кабинет или на самостоятелна процедура, а заплащането в ТЕЛК е доста ниско.

В специфична стая стоят досиетата на всички пациенти, които чакат да преминат ТЕЛК.

 1938128

Заради дългото очакване от време на време се случва човек към този момент да е умрял, когато му пристигна реда. В такива случаи пред комисията се явяват роднините, на които решението би трябвало за наследствена пенсия.

Д-р Габровски уточни, че според наредбата лекарите са длъжни да издават експертни решения дори на умрелите, въз основа на подадените документи. При норматив от 2400, предходната година през ТЕЛК-а в Кърджали са минали близо 5000 души.

До края на октомври би трябвало да е подготвена концепцията за промяна в системата. Социалният министър Бисер Петков съобщи по бТВ, че се мисли в две направления - " напълно нова методика за оценка на работоспособността на хората с увреждания и институционално подсилване на тази активност ". Той даде като образец страни, където оценката я вършат осигурителните институти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР