Теленор се отказа да вдига таксите за абонатите си с

...
Теленор се отказа да вдига таксите за абонатите си с
Коментари Харесай

Мобилен оператор няма да вдига цените с инфлацията за 2 години

Теленор се отхвърли да подвига таксите за клиентите си с насъбраната инфлация за последните 2 години, като вместо това ще индексира цените на месечните абонаменти с инфлацията единствено за предходната 2021 година Това излиза наяве от известие на формалния уебсайт на телекома.

От компанията показват, че покачването ще бъде с размера на средногодишния показател на потребителските цени, който е формалния измерител на инфлацията у нас. С какъв брой тъкмо ще набъбнат цените ще стане ясно на 18 януари тази година, когато Националният статистически институт ще разгласи данните за инфлацията през миналата година.

Средногодишната инфлация към края на ноември е 2.7%, съгласно националната статистика. Това значи, че индексацията на цените ще бъде с %, непосредствен до тази цифра. Така, в случай че месечната абонаментна такса е 30 лв., тя ще се вдигне с към 90 стотинки, в случай че приемем, че годишната инфлация ще бъде към 3%. От мобилния оператор показват, че ще уведомят потребителите с какъв размер ще бъде индексацията, когато Национален статистически институт разгласява чаканите данни за инфлацията.

Увеличението по месечните абонаменти ще бъде отразено във фактурите на потребителите след 5 февруари тази година, осведомят от Теленор. Повишението ще засегне физически лица и компании, които имат абонаменти проекти за мобилни услуги.

Индексацията на цените със средногодишния показател на потребителските цени за миналата година съставлява уговорка по договорите на клиентите, заради което те нямат да имат съображение за предварително преустановяване на абонаментите си без възнаграждение на плануваните неустойки, излиза наяве от известието.
Спорът сред страната и телекомите



Припомняме, че А1 и Теленор оповестиха планове да индексират цените на абонаментните проекти с размера на средногодишната инфлация за две години – 2020 и 2021 година, до момента в който Виваком разгласи, че ще приложи закрепено нарастване, което няма да надвишава размера на насъбраната инфлация за една година – миналата 2021 година

След намесата на Комисията за отбрана на потребителите и икономическия министър Корнелия Нинова, индексацията с размера на средногодишната инфлация за 2 години бе неразрешена, защото това не е планувано в подписаните контракти с потребителите. Индексацията с размера на инфлацията за миналата година обаче е уговорка, която е планувана в договорите не беше оповестена за нелоялна комерсиална процедура, което значи, че възбраната не визира Виваком.

Теленор и А1 апелираха пред Административния съд София-град, само че жалбите не бяха почетени, оповестиха от Министерството на стопанската система в известие до медиите. Съдебното решение може да се апелира пред Върховния административен съд в 7-дневен период.

" Опитът някой да натрупа облаги на гърба на българските жители най-вероятно ще продължи, обжалванията занапред предстоят, само че ние ще продължим тази политика до дъно. Обръщам се и непосредствено към мобилните оператори – не повишавайте цените, до момента в който тече този развой, тъй като това ще бъде нелегално ", съобщи министърът на стопанската система Корнелия Нинова.

Вицепремиерът предизвести мобилните оператори, че в случай че въпреки всичко нарушат заповедта на КЗП и покачат цени за 2 години, законът планува санкция до 300 000 лв..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР