Телекомуникациите са се използвали много по-назад в човешката история, отколкото

...
Телекомуникациите са се използвали много по-назад в човешката история, отколкото
Коментари Харесай

Хидравличният телеграф на Еней: Телекомуникацията, използвана в Древна Гърция

Телекомуникациите са се употребявали доста по-назад в човешката история, в сравнение с бихте предположили. Докато в този момент думата се е трансформирала в синоним на телевизионно лъчение и телефонна връзка, тя в действителност разказва всяка информационна система за предаване на информация от разстояние и може да включва даже димни сигнали. Този тип сигнали били употребявани за предаване на известия от вида „ врагът се доближава “ до, „ китът е на брега и може да бъде погубен за месо “.

Някои антични култури променяли цветовете на дима, с цел да предават спомагателна информация, само че даже единствено с огромен огън могат да бъдат извънредно доста неща. Една изключително забавна антична версия на телекомуникацията, която имала за цел да предава по-ясни известия, била хидравличният телеграф, употребен в Древна Гърция към 350 година пр.н.е.

A relief of the Greek hydraulic telegraph of Aeneas, depicting one half of a telegraph system.

Learn more:
— Ancient Origins (@ancientorigins)
Идеята, която се счита, че принадлежи на Еней от Стимфал - беше елементарна, само че напълно ясна. На всеки човек, с който желаете да поддържате връзка, се дава цилиндричен съд с идентичен размер, цялостен с еднообразно количество вода, като този, който самите вие имате. Вътре в съдовете има плаващи пръти, върху които се изписвали идентични, съществени известия, които бихте желали да предавате по време на война, да кажем.

„ Трябва да се напишат най-очевидните и съществени събития, които биха се случили, да вземем за пример: „ Кавалерия дойде в страната “; „ Тежка пехота “; „ Леко въоръжена пехота “; „ Пехота и конница “; „ Кораби “; „ Царевица “ и по този начин нататък, до момента в който не се попълнят всички раздели, които са направени на прътите с главните условия, които изникват по време на война ", гласи роман на Полибий.



Когато някой желал да изпрати известие, той алармирал на отсрещната страна с огън. След това двамата по едно и също време пускали кранчето на цилиндричния съд и разрешавали на водата да изтече в легена изпод. Резултатът бил, че равнището на водата стигало на една и съща височина и за двамата участници и по този начин върху пръта се показвало едно и също от авансово вписаните известия.

Векове по-късно във Англия строителният инженер Франсис Уишоу изобретил друга, по-сложна система за предаване на информация от разстояние благодарение на вода. Тази система свързвала две устройства посредством тръби и употребила измененията в налягането, с цел да трансформира равнищата на водата в приемащото устройство, като още веднъж се предавала информация посредством равнищата на водата. Въпреки сполучливите демонстрации, концепцията не се осъществила.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР